1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  ,Az épületet Kármán és Ullmann tervei alapján, Weiss Manfréd és Bertold megbízásából építették. Weiss Berthold és Manfréd Első Magyar Konzerv és Ércáru Gyára 1882-ben létesült. A békésnek tűnő elnevezés katonai konzerv, töltényhüvely, tölténytár és hadfelszerelési tárgyak gyártására berendezkedett vállalkozást takart. Weissék 1893-ban Csepelen kezdték el felépíteni lőszergyárukat, ami hadiipari kombináttá alakulva 1944-ig működött. Bertold 1896-ban kilépett és parlamenti képviselő lett, Manfréd tevékenységének elismeréseképpen pedig Ferenc József őt és utódait ?Csepeli? előnévvel nemesi rangra emelte.

  ,A müncheni tanultságú Kármán Géza (1871-1939) és a Budapesten oklevelet szerzett Ullmann Gyula (1872-1926) 1895-ben társultak. Számos villát, bérházat terveztek Budapesten és más, főleg határon túli magyar városban. A Szent István körút 12. alatti ház eredeti tervein az ?Újvilág? építkezése cím szerepel, Kármán és Ullmann neve mellett Szentpály József építőmester neve is szerepel rajtuk. 1942-ben a félemeletet és az első emeletet átalakították, 1943-ban pedig padlásemeletet építettek rá dr. Barát Béla és Novák Ede építészek. 1963-ban üzletátalakítás, majd 1978-ban lakáskorszerűsítés történt. Az egyik helytörténeti kötet szerint itt működött Feldy Oly pucodája, amely az elpiszkolódott keménygallérokat vette be, amiket a Petőfi u. 7. sz. alatti üzemet megjárva, tisztán érkeztek vissza.

  ,A négyszintes, zárt sorban álló szecessziós bérház lemetszett sarka által három homlokzatra tagolódik, amiket lekerekített sarokrész köt össze. Egy belső udvarral rendelkezik. A körúti, délnyugati homlokzata négytengelyes, a Pannónia utcára néző, délkeleti homlokzata héttengelyes, a sarokrészek egytengelyesek, a déli főhomlokzat öttengelyes.

  ,A körúti és a főhomlokzaton nincs lábazat, a földszint sima felületű, míg a Pannónia utcai lábazati sáv köti össze a pinceszint egyenes záródású ablakait, a földszinti, vízszintes záródású ablakok szárának magasságában pedig sávozott a felület. A másik két homlokzaton nagyméretű, egyenes záródású nyílások láthatóak, a bejárat a főhomlokzat középső tengelyében található. Az előtérben indás motívumú a padlózat, ornamentális párkány díszíti a falat is, valamint a lépcső mentén egy-egy „törött”, korinthizáló háromnegyedoszlop, a mennyezeten rozetták helyezkednek el. A belső udvarba a lépcsőház félköríves építménye ugrik be, a nyílások egyenes záródásúak, a földszint sávozott.

  ,

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben