1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A zárt sorban álló ötszintes sarokház egy udvarral rendelkezik. Az északnyugati, Visegrádi utcára néző homlokzat tizenegytengelyes, a délnyugati, körúti szintén tizenegy. A sarkon mindkét homlokzaton, valamint a főhomlokzat középső három és a szélső tengelyében rizalit ugrik ki. Az egyszintes lábazat felett a körúti homlokzaton egyenes záródású kirakatok nyílnak a földszinten, a félköríves főbejárat a középsőtengelyben helyezkedik el. Az oldalhomlozaton sávozott a felület és félkörívesek a nyílások. A szintet leválasztó párkány felett mellvéd húzódik. Az oldalhomlokzaton a harmadik és negyedik tengelyekben mindkét oldalról számítva, egy-egy bábos korlátú erkély nyílik. A főhomlokzaton pedig a rizalitokon helyezkednek el bábos korlátú erkélyek.

  A felület égetett téglából készült a főhomlokzaton az első emelettől a harmadikig, az oldalhomlokzaton vakolt.  Az ablakok háromszögű aediculások, kivéve a rizalitokon, ahol egyenes szemöldökpárkánnyal rendelkeznek vagy nyitott aediculásak. A rizalitokat armírozás szerű kváderezés emeli ki. A második emeleten a főhomlokzati rizalitokon, valamint az oldalhomlokzat középső három tengelyéban nyílik erkély. Az ablakok egyenes záródásúak, a rizalitokon pedig félkörívesek. A szemöldökpárkányokra voltutás elem van elhelyezve. A második emeletet  leválasztó párkányon az oldalhomlokzaton szintén a harmadik és negyedik tengelyben egy-egy erkély ugrik ki. A nyílások félkörívesek, a rizaliton egyenes záródásúak, szemöldökpárkányukon volutás dísszel. A főpárkány felett nyeregtető zárja a homlokzatot, a sarkot féköríves ablakok rendelkező toronysisakkal lezárt épületrész emeli ki. A pilaszterekkel tagolt előtérből nyílik a lépcsőház és tovább haladva a zárt belső udvar. A belső homlokzat felülete sávozott, a nyílások egyenes záródásúak, függőfolyosók futnak az emeleteken.

  Az épület jó műszaki állapotban van, de külső homlokzatának összképét megzavarja a főhomlokzat földszintje, valamint a sarokrész legfelső szintje, amik színűkben és stílusukban elütnek. A lépcsőházban megmaradt az eredeti öntöttvas rács, az ornamentikus kőpadló és a vörösmárvány lépcső.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben