1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A neoreneszánsz stílusú, zárt sorban álló bérház négyszintes és egy zárt udvarral rendelkezik. A Szent István körútra néző, délnyugati főhomlokzat kilenctengelyes. Az egyszintes lábazat felett két nagyméretű, egyenes záródású kirakat tölti ki a földszintet. Az északkeleti négy tengelyben a bolthelyiség felett félköríves ablakok helyezkednek el. A félköríves főbejárat a középső tengelyben helyezkedik el. A nyílások felett a földszint felülete kváderezett, párkány zárja le.

  Az első emelet ablakai előtt bábos mellvéd helyezkedik el, a középső tengelyben erkély nyílik. A szint felülete kváderezett, a nyílások félkörívesek, ívük tetején maszkkal. A második emeleten szintén bábos mellvédek helyezkednek el a konzolos párkányon. A félköríves ablakokat korinthizáló féloszlopos, háromszögű aedicula kereteli. A felület finoman kváderezett, csakúgy, mint a felette levő szinten. A harmadik emelet félköríves ablakait fogazatos, egyenes záródású szemöldökpárkány zárja. A koronázó párkány frízén pajzsot tartó puttófigurák jelennek meg, lezárása fogazatos, gyöngysoros, rozettás és konzolos. Az előtér pilaszterekkel tagolt, a keresztboltozatokon ornamentális festés látható. A belső udvar ötszintes, a nyílások egyenes záródásúak, a felület sávozott és függőfolyosó fut az emeleteken. Az egyik sarokban egy zárterkélyszerű építmény helyezkedik el.

  Az épület jó műszaki állapotban van kívül és belül. A főhomlokzat földszinti részeit uralják a reklámtáblák, így az építészeti elemek alig láthatóak. Az előtér keresztboltozatainak festménye néhány helyen hiányos.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben