1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A zárt sorban álló, négyszintes neoreneszánsz stílusú épület egy zárt udvarral rendelkezik. A délnyugati, Szent István körútra néző homlokzat kilenctengelyes. Az egyszintes lábazat felett két nagyméretű, egyenes záródású kirakat tölti ki a földszintet. A főbejárat a középső tengelyben nyílik, két oszlop áll szárai mentén, lezárása félköríves, háromszögű aediculás. A földszintet fogazatos párkány zárja le, felette az első emelet ballusztrádos mellvédei láthatóak. Az első emelet mindkét oldalról számított harmadik tengelyében egy-egy erkély nyílik. A nyílások félköríves záródásúak, ión háromnegyedoszlopkkal.

  A homlokzat téglás, az egyenes szemöldökpárkányokat falsáv köti össze. A második emeleten a középső három tengelyt átfogó erkély nyílik. A nyílások itt is félkörívesek, ión háromnegyedoszlopok állnak száraik mentén, minden páros tengelyben félköríves aediculásak. A szemöldökpárkányokat itt is falsáv köti össze. A második emeletet lezáró párkányig téglás a homlokzat, felette vakolt. A harmadik emeleti félköríves ikerablakok között korinthizáló pilaszterek állnak. A főpárkány frízének metopéi stukkós díszítésűek. A nyeregtető előtt balluszteres korlát fut. Az előtér pilaszterekkel tagolt, keresztboltozatos lezárású. A zárt udvar rövidebb homlokzatai loggiaszerűen, félkörívesen áttörtek, az alattuk futó árkád keresztboltozatos. A hosszabb oldalakon a földszint sávozott, konzolos függőfolyosó fut. A legfelső emelet szegmensíves nyílásait leszámítva minden ablak és ajtó félköríves.

  Az épület külső homlokzatának egységét megtöri a földszint két bolthelyisége, lecsupaszított a felület. A belső térben az előtér keresztboltozatain és a belső homlokzaton látható vizesedés, vakolat és födémrész hiánya.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben