1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A zárt sorban álló sarokház négyszintes, egy zárt udvarral rendelkezik. Az északkeleti, Hollán Ernő utcára néző homlokzat tizenháromtengelyes, a délkeleti, Szent István körútra néző pedig héttengelyes. Az egyszintes lábazat felett sávozott a földszint, a sarkot, valamint a szélső tengelyeket rizalitok emelik ki. A nyílások egyenes záródásúak, a félköríves főbejárat a körúti homlokzat középső tengelyében nyílik. A földszintet fogazatos párkány választja el az első emelettől, ami fölött mellvéd húzódik. A rizalitokat sávozott pilaszterek emelik ki, a bejárat fölött konzolos erkély ugrik ki. A félköríves ablakok felett kagylómotívum tölti ki a harangformájú, sávval összekötött szemöldökpárkány közti mezőt. A felület finoman sávozott a második emelet, maszkos díszítésű könyöklőit összekötő övpárkányig. Az egyenes záródású ablakok feletti figurális díszítést függönyív szerű, szintén sávval összekötött szemöldökpárkány zárja le.

  A két szintet átfogó pilaszterek felett párkány húzódik végig a homlokzatokon. A negyedik szint ismét finoman sávozott, a szegmensíves ablakok szemöldökköve oroszlános díszítésű. A rizalitok pilaszterei kagylós, volutás fejezetűek. A konzolos, fogazatos főpárkány frízét hálómintás, volutás mezők töltik ki. Az előtér párkánya ornamentális díszítésű, a lezárás keresztboltozatos. Az északnyugatra nyíló lépcsőház korlátja öntöttvasból készült. A belső udvarba félköríves ajtónyílás visz, a belső homlokzatok sávozott felületűek, a földszinten félköríves, a fentebbi szinteken egyenes záródásúak az ajtók és ablakok. Függőfolyosó fut három homlokzaton, a negyediken ezek magasságában párkány fut. A lift utólagosan lett beépítve a belső udvar terébe.

  Az épület jó műszaki állapotban van kívül és belül. Az előtér színezése túl harsány. A lift beépítésének nyomai látható a belső homlokzaton.

   

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben