1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  ,A Szent István körút 9-es szám alatti házát a 11-es számú bérházzal együtt a Haggenmacher család építtette. Ezt az épületet a korszak neves gőzmalom-tulajdonosa és sörgyárosa, id. Haggenmacher Henrik fia, ifj. Haggenmacher Henrik (1855-1917) megrendelésére tervezték. Ifj. Henrik vezetése alatt állt a Frohner Jánostól megvásárolt promontori (budafoki) serfőzde. Id. Haggenmacherről még a 11-es háznál szót ejtünk.

  ,A bérházat Hubert József (1846-1916) építész tervezte, aki Pozsonyban született. A zürichi műegyetemen szerzett építész oklevelet. Budapesten Móry Károllyal együtt tervezett számos bérházat, illetve a Dreher sörgyár részére konstruált ipari épületeket.

  ,A Szent István körút 9. első terveit 1897-ben nyújtották be. Az épület utcára néző földszinti részét már eredetileg is boltoknak, illetve vendéglőnek szánták. A bérházba már eredetileg is liftet terveztek beépíteni. Egy évvel később, 1898-ban némileg módosítottak a terveken, de a változtatások elsősorban a lakásokat érintették.

  ,A Szt. István körút 9. négyemeletes, magastetős, belső udvaros eklektikus bérház, zártsorú beépítésben. A homlokzat héttengelyes, a szélső tengelyben ikerablakok helyezkednek el. A középső tengelyben a II. és III. emelet zárterkélyként emelkedik a homlokzat szintje elé. A zárterkélyt alul három oroszlánfejes kőkonzol támasztja alá, felül a IV. emeleten kis kovácsoltvas korlátos erkélyben zárul.

  ,A portál félköríves záródású, két alul díszített oszloppal kialakított diadalív-motívum veszi körül, a kapu felett oroszlánfej díszeleg. A belépés után rögtön két gazdagon díszített keményfa-ajtó, fölöttük a második emeleti szélső ablakoknál látható díszítés kicsinyített mása tárul a szemünk elé. A belső udvar téglalap alakú, a homlokzat fala sávozott, szintenként pillérekkel alátámasztott kovácsoltvas korlátos körfolyosó veszi körbe.

  ,A külső homlokzaton található emléktáblák szerint a házban élt Somlay Artúr (1883-1951) Kossuth-díjas színművész és Sándor Kálmán (1903-1962) Kossuth-díjas író.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben