A ház programjai

Teréz körút 25.

+8
 • Tervező:

  Schmahl Henrik
 • Építés éve:

  1886
 • Építtető:

  Politzer Gusztáv
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2016
 • Helyrajzi szám:

  28856
 • Fotó:

  Spanyár Judit
 • Kutatás:

  Kelecsényi Kristóf
 • Önkéntesek:

  Lõrinczy Lili

Leírás

A kereskedelemből és banki ügyletekből élő Politzer-család a Teréz körúti telkek egyik legnagyobb felvásárlója volt. A bérházjövedelmekkel is gazdálkodó család két év leforgása alatt négy bérházat terveztetett Schmahl Henrikkel a Teréz körúton, de ő irányította a Politzer Gusztáv tulajdonában levő Szervita tér 5. szerkezeti megerősítését is. Ezen házak egyike a Teréz körút 25. alatt álló bérpalota, amely homlokzati kiképzése alapján leginkább Schmahl Múzeum körút 39. alatti Ragályi-házával, valamint a Teréz körút elején álló volt Schossberger-bérházcsoporttal rokonítható, míg földszintjének kialakításában az Andrássy út 13. (volt Del Medico-palota) és 28. (volt Gschwindt-ház) megoldását ismételte meg a tervező.

A zártsorú beépítésben álló háromemeletes lakóház körúti homlokzata kilenctengelyes. Az épület engedélyezési tervei nem maradtak fenn, így az eredetileg engedélyeztetett homlokzat képét nem ismerjük. A ház földszintjét diadalív-motívumsoros nyílásrenddel nyitotta meg a tervező az utca felé. A kapualj a középtengelyben nyílik. A földszintet hangsúlyos, triglif-metopés frízmezővel rendelkező övpárkány zárja le. A homlokzat I. és II. emeletének nyílásai félköríves záródásúak, keretezésük gazdagon tagolt, a vonalvezetést követő profilált szalagkerettel. Ahogyan az I., úgy a II. és III. emeleti ablakok könyöklője is az övpárkányok részeként lett kialakítva. Így a homlokzat alapvető jellegét a vízszintes tagolás adja.

A III. emeleti ablakokat korinthoszi fejezetes pilaszterek keretezik, melyek a főpárkány architrávjához kapcsolódnak. A háromrészes, frízmezejében sormintaszerűen maszkokat és bőségszarukat váltogató, konzolsoros főpárkányt kiegészíti a ráboruló tetőszerkezet megfaragott gerendavégeinek képe, amely egyúttal a homlokzat markáns, vízszintes lezárását adja. A földszint vakolt, az I-II. emeleten a homlokzat síkfelületei téglával burkoltak, míg a III. emeleten az ablakközökben létrejövő falmezők a téglához hasonló színű csempével borítottak. Az építészeti részletformák vakoltak.

Az épületről alaprajzok hiányában az állapítható meg, hogy utcai szárnyán két-, udvari szárnyain egytraktusos. Az utcai rész udvari traktusa előtt emeletes loggia biztosítja a közlekedést, míg a többi helyiség a függőfolyosókról közelíthető meg. A földszint portálos kialakítását eredetinek feltételezhetjük, emeletenként 3-5 lakást valószínűsíthetünk, így a ház eredeti lakásszáma 10-15 körül lehetett.

 

A ház programjai