1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Az épülete szabályos négyszög alakú sarok telken található (Teréz körút 6. -Dohnányi Ernő utca 4.), két külső homlokzata van. Az eredetileg négyemeletes eklektikus stílusú bérházat Wellisch Sándor és Gyula építették Müller Vilmos részére 1885-ben. Később, 1928-ban újabb emelettel bővült az épület és a homlokzatát részben átépítették, ezeket a munkálatokat a Teréz-körúti Bérház Rt. végezte, tervezője Himmler Miska volt.

   

  Az épület Teréz körúti homlokzata tengelyesen szimmetrikus, függőlegesen tizenöt tengely, vízszintesen három osztópárkány tagolja. Mindkét oldalon hangsúlyos sarokrizalittal zárul az épület. Burkoló anyaga sárga tégla és kőlapok, melyet helyenként fehér vakolttal láttak el.

  A tervekről leolvasható, hogy a földszinten többségében szögletes nyílások találhatóak, kivéve a középen elhelyezkedő bejáratot, mely íves. A bejáratot a kváderezés teszi még karakteresebbé. A földszinti üzlethelyiségek bejáratait valaha timpanon díszítette. Az épület földszintjének 2016-os állapota nagyobb hasonlóságot mutat Szőke Andor későbbi terveivel, melyek az üzlethelyiségek és portálok átalakítására vonatkoztak.

  A homlokzati rajzon az alsó szinteken megjelenő kváderezés ma már nem látható az épületen, a bejárat nem ívben zárul, hanem szögletesen. Ehhez igazodnak a később kialakított  félemelet téglány alakú ablakai is. Ezen a szinten jelenleg az üzlethelyiségekhez tartozó raktárak, tárolók, kiszolgáló helyiségek működnek.

  Az első emelet mai állapota nem mutat eltérést a tervektől. Középső három tengelyéhez konzolos erkély kapcsolódik, balusztrádos korláttal kialakítva. Az ablakok szögletesek, váltakozva timpanon és holdablak felső kialakítással. A második emelet eredetileg egyszerűbb kialakítású volt – a szögletes ablakok díszítés nélkül  készültek – , de jelenleg az ablakok tengelyét kőből kifaragott arcok díszítik. A sarokrizalitokban található 3-3 nyílászáró közül a középsők timpanonosak erkély kialakítással, a szélsők fölött díszes faragvány található, melyek 2-2 puttót ábrázolnak. A rizalitokban az első és második emelet magasságában ión oszlopfős pilaszterek (4-4) futnak végig. A második emelet felett osztópárkányt találunk.

  A harmadik emeleten íves ablakok találhatók, az ablakkötény balluszteres. A negyedik emelet nyílászárói visszafogottak, az ötödik emelettől párkány választja el. A harmadik és negyedik emeleten a középső öt tengelyt lizénák keretezik, továbbá öt dombormű teszi még karakteresebbé a középtengelyt. A harmadik és negyedik emeleten található sarokrizalitok pilaszterei kanellúrázottak, korinthoszi oszlopfővel kialakítottak, a középső tengelyekből ismert domborművek itt is megjenellek (3-3).

  Az ötödik emelet –  melyet később, 1928-ban építettek hozzá az 1885-ös épülethez – a Dohnányi Ernő utcába átforduló sarokrizalit kivételével visszaléptetett. A felső emelethez így összefüggő erkély is tartozik. Az ablakok szögletesek, a sarokrizalitban található ablakok között a lizénákon finom díszítés található.

  Az épületet manzaird-tető fedi. A Dohnányi Ernő utcai homlokzat hangulatában nem, de részleteiben eltér a Teréz körúti homlokzattól, itt csak tizennégy tengely található. A középső tengely nincs kihangsúlyozva, a földszinten található ívesen záródó nyílások, valamint a félemelet keretezett téglány alakú ablakai jobban illeszkednek a lehetséges 1885-ös kialakításhoz. A földszint vakolt, kváderezett, ellentétben a másik homlokzat kőlapokkal burkolt földszinti homlokzatával. Jelentős eltérés továbba, hogy csak egy sarokrizalit tartozik a Dohnányi Ernő utcai homlokzathoz.

  Az épülethez kettő belső udvar tartozik, melyeket – a lépcsőházat és a cselédlépcsőt magába foglaló – épületrész választja el egymástól. A két és három szobás lakásokhoz cselédszoba is tartozott.

  A teljes dokumentáció archív fotókkal letölthető itt.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben