1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A telket a telekkönyv szerint 1886. május 4-én vásárolta meg Sváb Jakab 97 300 forintért. A csongrádi földbirtokos főleg arról híresült el, hogy a magyar pénzarisztokrácia tagjaként 1893-ban bekövetkezett halálakor, végrendeletében nagyszabású jótékonykodást vitt végbe: alapítványok, árvaházak, ösztöndíj alapok, művelődési egyletek számára ajánlotta fel vagyonát.

  1886. július 3-án Sváb Jakab nevében Freund Vilmos építési engedélyért folyamodott Budapest Főváros Tanácsához. Július 22-én a Tanács kiadta az építési engedélyt a Teréz körúti telekre. Az épület egy év alatt felépült, mert 1887. augusztus 1-jén a Tanács már kiadta a lakhatási engedélyt. 1890. március 27-én bejegyezték, hogy négyemeletes ház épült az ingatlanon. 1894-től Berczik Árpádné született Sváb Flóra lett a tulajdonos.

  A tervdokumentáció igen hiányosan maradt fenn Budapest Főváros Levéltárában: egy helyszínrajz a mezzanin alaprajzának sarkával, a keresztmetszet és a második emelet alaprajza. Utóbbiból kitűnik, hogy a téglalap alaprajzú épület két belső udvart foglal magába, és a leghátsó szárnyat leszámítva valamennyi szárnya kéttraktusos. A körúti s a mellékutcai szárnyak utcai traktusai nagyobb szobákat (egy vagy két ablakkal) tartalmaztak, a belső traktusokban kisebb szobák voltak találhatók. Két lépcsőház helyezkedett el az épületben: az egyik a körúti szárnyban, a másik az udvarokat elválasztó szárnyban. A tervek szignatúráiból kiderül, hogy az építőmester Holub József volt.

  ,

  Köszönet a videó létrejöttéért a Torchlight Films-nek.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben