Zárt ház

Váci út 3.

+16
 • Tervező:

  Mezey Sándor
 • Építés éve:

  1914, 1915, 1916
 • Építtető:

  nincs adat
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  Sóház
 • Kutatva:

  2015, 2014
 • Helyrajzi szám:

  28224

Leírás

Az épületről, annak történetéről Tahi – Tóth Nándorné 1998-ban a „Sóház” A Nyugati Pályaudvar MÁV Raktárfőnökségi épülete (Budapest, VI; Váci út 1-3.) című szakdolgozatában ír nagy részletességgel. Leírja az épület megmentésének történetét is, amit egy 1992-es rendezési tervben bontásra ítéltek. A körültekintően és elkötelezetten végigvitt hatósági munkának és az új tulajdonos egyetértő közreműködésének köszönhetjük megmenekülését.

Az épület 1914-16 között épült a Váci út és Nádor híd sarkán lévő telekhatárra, Mezey Sándor tervei alapján. Megrendelő a Magyar Királyi Államvasutak volt. Az építkezés célja, adminisztrációs feladatok ellátását szolgáló raktárfőnökségi épület létrehozása volt. Az építés a szomszédos sóraktáréval azonos időben történt. Innen eredeztethető az épület funkcióját tekintve félrevezető Sóház elnevezés. A telekhatár sarokpontjára szerkesztett, kétszintes irodaépület, korszerű szerkezetének köszönhetően mai napig, átalakítás nélkül képes betölteni funkcióját.

Környezetének átépítése sem változtatta meg az épület eredeti térkapcsolatait. A hatszögű központi térből közel szimmetrikus, oldalfolyosós épületszárnyak nyílnak, irodák részére kialakított helyiségekkel. A Váci útról nyíló bejáraton keresztül a földszinti két szolgálati, és az emeleti, négyszobás raktárfőnöki lakáshoz vezető lépcsőházba lehetett jutni. A magastetős épület központja a bejárati csarnok acélbordákból szerkesztett kupolafedéses tere. A lépcsőházak lebegő kőlépcső szerkezetűek.

A homlokzat a német Jugendstil jegyeit hordozza. Téglaarchitektúrából, sarokrizalitok felett oromzatos párkányokból, az egymás alatti ablaksorokat összefogó vakolat és műkő architektúrából álló kompozíció a német szecesszió egyszerű formakincsét használja. A főbejáraton keresztül az épület tágas, üvegkupolás előcsarnokába jutunk. Innen két irányba vezetnek a tágas és világos folyosók, lejjebb, középen pedig az udvarra vezető kijárat. A hatszögű előcsarnok három oldala nyitott erkélyekkel tagolt. A teljes előcsarnokot kupolás üvegtető zárja. Alatta erőteljes kiülésű párkányzat. A sarokkonzolok között egyszerű hullámvonal motívum fut, a hullámokban hármas levéldísszel. Alatta nagyméretű kazettákkal tagolt sávot alulról kettős párkányzat, majd fogsor zár. Az oldalfalakon kissé lejjebb, négyzetes betétekben elhelyezett körmotívum ritkásan sorolt elemei díszítenek.

--

FORRÁS:

http://lotz-studio.hu//projektek-sohaz-szoveg.htm

A ház programjai