1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Rákóczi tér és a mai Vásár utca találkozásánál álló, négyemeletes neobarokk sarokház homlokzata pazar stukkókkal díszített, a lépcsőházban ólomüveges ablakok találhatók, építőmestere Makovszky Mátyás volt és Schwarcz Jenő műépítész keze nyomát viseli a ház homlokzatának átalakítása.

  A Vásár utcát a Rákóczi tér egy szakaszából alakították ki, 1930-ban kapta mai nevét. A Vásár utca 2. szám alatti házat – sarokház lévén – Bacsó Béla utca 28. számmal is jegyzik. A Bacsó Béla utcát 1873-ban még Német útczának[1] nevezték, a tér nevét pedig Rákóczynak[2] írták.


  Weiszer Ferenc épületének építészeti terve (1867)
  Kép forrása: ELEKTRONIKUS LEVÉLTÁRI PORTÁL [BFL Tervtár] [levéltári jelzet: HU BFL XV.17.b.312 1128/1867]

  A mai épület helyén 1864-ben egy kis földszintes lakóház állt,[3] amelyet akkori tulajdonosa, Weiszer Ferenc előbb kibővíttetett, majd 1867-ben még egy sütőkemencét is szeretett volna hozzáépíttetni. A korabeli dokumentumokban fennmaradt, hogy a háztulajdonos ellen vizsgálatot indítottak, amelyből kiderült, hogy házbéreltitkolási vétséget követett el. Weiszer Ferenc a fennálló építési szabályok ellen is vétett: az építési engedélyt és az egészségi szemleigazolványt elmulasztotta megszerezni.[4] A telken jelenleg is álló, lépcsőházában kerámiapadlós, ólomüveges, homlokzatán stukkókkal pazaron díszített négyemeletes sarokházat Grünwald Sámuel és neje (született: Heller Berta) építtette 1898-ban. A 2018-ban 120 éves neobarokk bérház építőmestere Makovszky Mátyás volt.[5] A ház tervezőjének kiléte nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, de az biztos, hogy Schwarcz Jenő műépítész keze nyomát viseli a ház homlokzatának átalakítása (ezt aláírása tanúsítja),[6] valamint a padlás tervrajzán is ott van a céges pecsétlenyomata.[7]


  Szemelvény forrása: EGYENLŐSÉG, 1921. 40. évf. 14. sz. pp. 7-8. [HISTORICAL JEWISH PRESS]

  Schwarcz Jenő (1865–1938?) neve többféle írásmóddal is megjelenik a különböző forrásokban (a tervrajzokon, az építésziroda pecsétjén: többnyire Schvarcz, de néhol Svarcz; egyes iratokon: Schwarcz vagy Schwartz, és a lakcímjegyzékekben sem mindig egységes). Nemcsak építészként, hanem közéleti személyiségként is tevékenykedett: 1908 és 1918 között fővárosi képviselő volt.[8] Schwarcz Jenő építészirodája – gyakran Horváth Antallal együttműködve[9] – több bérházat is tervezett Budapesten. Ő volt az, akit Lajta Béla halála után megbíztak a Pesti Chevra Kadisa Menedékházával és Felnőtt Vakok Otthonával kapcsolatos építkezés vezetésével és műszaki befejezésével,[10] de más kapcsolata is volt a temetési ügyeket intéző Szent Egylettel: a Chevra Kadisa tagfelvevő bizottságának „példás buzgóságú” tagjainak egyike volt. Az Egyenlőség folyóirat egy 1921. évi szemelvényéből megtudjuk azt is, hogy fia, dr. Bálint Gyula fellépett a Dohány utcai zsinagóga Ros Hasana (zsidó újév – a szerk.) ünnepségén:


  Szemelvény forrása: EGYENLŐSÉG, 1921. 40. évf. 40. sz. p. 5. [HISTORICAL JEWISH PRESS]

  A háztulajdonos Grünwald Sámuel az építkezés környéki években tojás-nagykereskedő volt,[11] illetve fűszerekkel is kereskedett.[12] A levéltári iratok szerint valószínűsíthető, hogy megözvegyült,[13] majd 1923-ban újra megnősült, neje Mogáb Rozália lett.[14] Cselédként náluk szolgált egy akkor még nagyon fiatal nő is, Mariska. Ő sokáig élt, ugyanis egy hölgy, aki már 30 éve lakik a házban, még találkozott vele. Tőle hallotta, hogy a mosókonyha régen a tetőtérben volt.[15] Ezt mára már átalakították, és jelenleg egy család lakik ott. Grünwaldék nagyon gazdagok voltak, a négyemeletes épületet a legdrágább, legszebb dolgokkal díszíttették, a lépcsőházi ajtókba, ablakokba ólomüveget rakattak. Sajnos ezek egy része az idők során tönkrement, de azért még maradt belőlük megcsodálnivaló. A lépcsőház padlózata is igényes kivitelezésű volt, bár szintén károsodott az elmúlt évtizedek során. A házban többnyire nagy, 4-5 szobás lakások vannak, némelyikben az ajtókban még most is virág- és girlandmintás maratott üvegek találhatók. 1956-ban a ház komoly sérüléseket szenvedett, és az utcafronti ablakok többsége is betört, a fal is tele volt golyónyomokkal.[16] Egy ágyúgolyó nyoma még mindig látható a házon.


  Rákóczi tér, szemben a Vásár utca, elesettek temetése ideiglenes sírba. (1956)
  Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 40012; orig: NAGY GYULA]

  Az utca másik oldalán áll a Vásárcsarnok. Első változatának építése 1894-ben kezdődött (akkori tervezői Rozinay István és Klunzinger Pál voltak), de csak 1897-ben nyílt meg a vásárlók előtt. Majdnem 90 év múlva, 1988. május 6-án éjjel tűz ütött ki a csarnokban, és az épület leégett.[17] A tűzről beszámolt a korabeli TV is, a tűzesetről szóló tudósításnál Juszt László volt a riporter.[18] A tüzet – bár a szóbeszéd gyújtogatást emlegetett – a hivatalos verzió szerint egy hűtő elektromos hibája okozta. A tüzet a tűzoltóság nem tudta megfékezni, részben azért, mert a Vásár utca 2. szám alatti ház előtt álló tűzcsaphoz nem fértek hozzá, részben pedig azért, mert a csarnokban levő propán-bután gázpalackok is berobbantak. Az épület komoly károkat szenvedett, ugyanis a propán-bután robbanások miatt még a tető vasszerkezete is megolvadt és deformálódott. Nehezítette az is az oltást, hogy a Vásárcsarnokban levő hentesüzletekben található nagy mennyiségű zsírszalonna táplálta a tüzet, ezért így nagy tűz volt, ráadásul a tüzes zsarátnokok mindenfele pattogtak. Végül a környék házaiból vitték a tűzoltók a vizet, így a Vásár utca 2-ből is. Életveszély miatt evakuálták a lakókat, mindenki csak a legszükségesebb holmijait kapta fel, és már szaladt is ki, mert a röpködő zsarátnokok a ház udvarába is berepültek.


  Újjáépült a Rákóczi téri csarnok (1991)
  Videó forrása: NAVA [MTV híradók] [jelzet: ID: 04596_1991]

  Szerencsére ekkor a ház nem sérült meg komolyabban, csak az ablakok forrósodtak át, és az udvaron napokig állt a víz, hiszen a házban levő tűzcsapok és nyomócsövek nem erre a nagy igénybe vételre lettek tervezve, ezért szétmentek. Egyszer már korábban is volt egy kisebb tűz a házban, mert a gyerekek játékból véletlenül felgyújtották a pincét.[19] Az épületet nemrég felújították. A ház formája, színei az esti megvilágításban nagyon szépen érvényesülnek.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. FELTÖLTÉS ALATT
  2. FELTÖLTÉS ALATT
  3. FELTÖLTÉS ALATT
  4. FELTÖLTÉS ALATT
  5. FELTÖLTÉS ALATT
  6. FELTÖLTÉS ALATT
  7. FELTÖLTÉS ALATT
  8. FELTÖLTÉS ALATT
  9. FELTÖLTÉS ALATT
  10. FELTÖLTÉS ALATT
  11. FELTÖLTÉS ALATT
  12. FELTÖLTÉS ALATT
  13. FELTÖLTÉS ALATT
  14. FELTÖLTÉS ALATT
  15. FELTÖLTÉS ALATT
  16. FELTÖLTÉS ALATT
  17. FELTÖLTÉS ALATT
  18. FELTÖLTÉS ALATT
  19. FELTÖLTÉS ALATT

  Házak a közelben