Zárt ház

Oktogon 2.

 • Built:

  1873, 1874
 • Build by:

  Sugárúti Építő Rt.
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  29417
 • Research:

  Juhász Gabriella

Description


,Az 1870-es évek egyik legnagyobb építészeti vállalkozása a Sugárút ? mai nevén Andrássy út ? felépítése volt.A terület parcellázását a Sugárúti Építő Vállalat a Közmunkák Tanácsával egyetértésben végezte. Az első építési engedélyt a Nagymező és Gyár utca közötti háztömbre adták ki 1872-ben, amelyet Unger Emil tervezett. A következő engedélyt az Oktogon kapta ? akkori nevén: Nyolcszög tér ?, amelyet Szkalnitzky Antal tervei nyomán kezdtek kiépíteni.

,Szkalnitzky Antal életművét több jelentős építészeti pályázati részvétel jellemzi, amelyek által nagyfokú hazai hírnévre tett szert. Épületei közül többek között kiemelhető a Debreceni Színház (1861-1865), a Hungária Nagyszálló (1868-1871), az Egyetemi Könyvtár (1873-1875) és a Nemzeti Színház átépítése (1873-1875). Koch Henrikkel társulva irodát nyitottak Pesten, így valószínűsíthető, hogy Szkalnitzky Koch Henriknek köszönhette megbízatását, aki a Sugárút építésére alapított vállalat műszaki igazgatója volt.

,Az építés 1873-ban kezdődött meg, az építőmester ifj. Pán József volt ? a négy Oktogon téri épületnél három mellett az ő neve szerepel, az Andrássy út 55. számú háznál már Kauser János neve olvasható. A négy épület 1874 őszére készült el. A házak az egységesség elve szerint készültek, mégis részletformáikban eltéréseket mutatnak. Alaprajzi rendszere mind a négy bérháznak más, hiszen Szkalnitzky Antalnak alkalmazkodnia kellett a telek adottságaihoz.

,A zárt sorban álló saroképület főhomlokzata az Oktogon térre néz, összesen tizenegy tengelye van, amelyből öt a kiemelt középrizaliton, három-három a két oldalról csatlakozó, enyhén hátrébb lépő oldalrizaliton áll. Az épület az Andrássy úton és a Teréz körúton további négy-négy tengellyel folytatódik, bejárata az Andrássy út felől nyílik. A bérház mai alapszíne barack, a tagozatok, a díszítmények fehérre vakoltak. A lábazat alacsony, kőből készült, erre került a vakolt és sávozott, ? összesen kilenc sáv ? földszinti felület, amelyet a főhomlokzaton öt szegmensíves záródással kialakított nyílás tör meg. Ezek az itt található üzlethelyiség, a K&H Bank kirakatai, illetve bejárata.


Events of the house