1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Az egykori Nyolcszög téren, a mai Oktogonon magasodik négy neoreneszánsz épület, melyeket a Szkalnitzky Antal–Koch Henrik építészpáros tervezett. Ezek egyike az Andrássy út 49. alatti palota, amelynek földszintjén 1888-ban nyílt meg az Abbázia, az “aranytükrös kávéház”, melynek pompájáról, híres vendégeiről – többek közt Eötvös Károly, a “Vajda” törzsasztaláról –, és a liberális-demokrata Vázsonyi Vilmosról számos történet és anekdota szól.

  Az 1870-es évek egyik legnagyobb építészeti vállalkozása a Sugárút – mai nevén Andrássy út – felépítése volt. A terület parcellázását a Sugárúti Építő Vállalat a Közmunkák Tanácsával egyetértésben végezte. Az első építési engedélyt a Nagymező és Gyár utca közötti háztömbre adták ki 1872-ben, amelyet Unger Emil tervezett. A következő engedélyt az Oktogon kapta – akkori nevén: Nyolcszög tér -, amelyet Szkalnitzky Antal tervei nyomán kezdtek kiépíteni.

  Szkalnitzky Antal életművét több jelentős építészeti pályázati részvétel jellemzi, amelyek által nagyfokú hazai hírnévre tett szert. Épületei közül többek között kiemelhető a Debreceni Színház (1861-1865), a Hungária Nagyszálló (1868-1871), az Egyetemi Könyvtár (1873-1875) és a Nemzeti Színház átépítése (1873-1875). Koch Henrikkel társulva irodát nyitottak Pesten, így valószínűsíthető, hogy Szkalnitzky Koch Henriknek köszönhette megbízatását, aki a Sugárút építésére alapított vállalat műszaki igazgatója volt.

  Az építés 1873-ban kezdődött meg, az építőmester ifj. Pán József volt – a négy Oktogon téri épületnél három mellett az ő neve szerepel, az Andrássy út 55. számú háznál már Kauser János neve olvasható. A négy épület 1874 őszére készült el. A házak az egységesség elve szerint készültek, mégis részletformáikban eltéréseket mutatnak. Alaprajzi rendszere mind a négy bérháznak más, hiszen Szkalnitzky Antalnak alkalmazkodnia kellett a telek adottságaihoz.

  A zárt sorban álló saroképület főhomlokzata az Oktogon térre néz, összesen tizenegy tengelye van, amelyből öt a kiemelt középrizaliton, három-három a két oldalról csatlakozó, enyhén hátrébb lépő oldalrizaliton áll. Az épület az Andrássy úton és a Teréz körúton további négy-négy tengellyel folytatódik, bejárata az Andrássy út felől nyílik. A bérház mai alapszíne barack, a tagozatok, a díszítmények fehérre vakoltak. A lábazat alacsony, kőből készült, erre került a vakolt és sávozott, – összesen kilenc sáv – földszinti felület, amelyet a főhomlokzaton öt szegmensíves záródással kialakított nyílás tör meg. Ezek az itt található üzlethelyiség, a K&H Bank kirakatai, illetve bejárata.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Ez történt a házban

   • 11:00 - 11:30
     
    Koncert
    English friendly
    Csellóverseny vonósnégyes kísérettel.

    Fellép: Kasza Margit Emese, Marelle Kivinukk, Ananda Fukuda, Németh Ábel, Deli Eszter

   • 12:30 - 13:00
     
    Előadás
    Háztörténet

    Refle-Tatár Barbara előadása

   • 15:00 - 15:30
     
    Előadás
    Háztörténet

    Refle-Tatár Barbara előadása

   • 14:00 - 14:30
     
    Előadás
    Krúdy, Vázsonyi és az Abbázia
    Részvétel: Regisztrációhoz kötött
    Jelentkezés: Betelt
    Létszám (magán): 38 / 40

    Lőrinc László előadása

   • 16:00 - 16:40
     
    Előadás
    Az esernyőjavító és az igazságügyminiszter - az Abbázia kávéház világa
    Részvétel: Regisztrációhoz kötött
    Jelentkezés: Betelt
    Létszám (magán): 55 / 40

    Saly Noémi előadása

   • 17:30 - 18:00
     
    Koncert
    English friendly
    A Sefardito duó koncertje

    Tóth Bernát Réka, Vázsonyi János

   • 18:30 - 19:00
     
    Épületbejárás
    Séta a tetőteraszon
    Részvétel: Regisztrációhoz kötött
    Jelentkezés: Betelt
    Létszám (magán): 52 / 15

    Kiscsoportos kilátás

  Házak a közelben