1/1
Content

  Data and description

  Four Neo-Renaissance buildings are towering over the former “Octagon Square” (now: Oktogon), all of them designed by the architects Antal Szkalnitzky and Henrik Koch. One of these is a palace at 49 Andrássy Street, on the ground floor of which in 1888 the Abbázia, “the coffee house with golden mirrors” was opened, about its splendour and famous guests – including Károly Eötvös (the “Voivode”) and the liberal democrat politician, Vilmos Vázsonyi – several stories and anecdotes have been preserved.

  Az 1870-es évek egyik legnagyobb építészeti vállalkozása a Sugárút – mai nevén Andrássy út – felépítése volt. A terület parcellázását a Sugárúti Építő Vállalat a Közmunkák Tanácsával egyetértésben végezte. Az első építési engedélyt a Nagymező és Gyár utca közötti háztömbre adták ki 1872-ben, amelyet Unger Emil tervezett. A következő engedélyt az Oktogon kapta – akkori nevén: Nyolcszög tér -, amelyet Szkalnitzky Antal tervei nyomán kezdtek kiépíteni.

  Szkalnitzky Antal életművét több jelentős építészeti pályázati részvétel jellemzi, amelyek által nagyfokú hazai hírnévre tett szert. Épületei közül többek között kiemelhető a Debreceni Színház (1861-1865), a Hungária Nagyszálló (1868-1871), az Egyetemi Könyvtár (1873-1875) és a Nemzeti Színház átépítése (1873-1875). Koch Henrikkel társulva irodát nyitottak Pesten, így valószínűsíthető, hogy Szkalnitzky Koch Henriknek köszönhette megbízatását, aki a Sugárút építésére alapított vállalat műszaki igazgatója volt.

  Az építés 1873-ban kezdődött meg, az építőmester ifj. Pán József volt – a négy Oktogon téri épületnél három mellett az ő neve szerepel, az Andrássy út 55. számú háznál már Kauser János neve olvasható. A négy épület 1874 őszére készült el. A házak az egységesség elve szerint készültek, mégis részletformáikban eltéréseket mutatnak. Alaprajzi rendszere mind a négy bérháznak más, hiszen Szkalnitzky Antalnak alkalmazkodnia kellett a telek adottságaihoz.

  A zárt sorban álló saroképület főhomlokzata az Oktogon térre néz, összesen tizenegy tengelye van, amelyből öt a kiemelt középrizaliton, három-három a két oldalról csatlakozó, enyhén hátrébb lépő oldalrizaliton áll. Az épület az Andrássy úton és a Teréz körúton további négy-négy tengellyel folytatódik, bejárata az Andrássy út felől nyílik. A bérház mai alapszíne barack, a tagozatok, a díszítmények fehérre vakoltak. A lábazat alacsony, kőből készült, erre került a vakolt és sávozott, – összesen kilenc sáv – földszinti felület, amelyet a főhomlokzaton öt szegmensíves záródással kialakított nyílás tör meg. Ezek az itt található üzlethelyiség, a K&H Bank kirakatai, illetve bejárata.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby