A ház programjai

Ferenc tér 5.

 • Helyrajzi szám:

  37639
 • Fotó:

  Moraru Beatrice
 • Kutatás:

  Cseke Balázs
 • Önkéntesek:

  Cseke Balázs, Tarik Demirkán, Kertész Zsófia, Szűcs Péter

Leírás

A Ferenc tér és a Bokréta utca sarkán lévő üres telken 1887-ben Heigl Ferenc fuvaros építtetett földszintes toldalékházat. Heigl ebben az időben a környék több más házának is a tulajdonosa volt, ő maga szemben, a Bokréta utca 15-ben élt családjával. A szomszédos, Bokréta utca 16. alatt álló régi épületéhez csatlakozott a toldalékház, amelynek tervezője Moravetz József. Az ő nevéhez fűződik többek között az Akácfa utca 38. alatt álló kétemeletes historizáló stílusú bérház terve; a védett épületnek nyilvánított, eredeti formájában máig fennálló négyemeletes bérház a Nagymező és a Mozsár utca sarkán; valamint rokona, Moravetz Vince kereskedő megrendelésére a Dohány utca 34. alatt is tervezett egy háromemeletes bérházat, amely azonban a II. világháború alatt elpusztult.

A Ferenc tér 5. alatt álló, elnyújtott téglalap alakú, földszintes épületben az eredeti tervek szerint nyolc darab, többségében szoba-konyhás, komfort nélküli lakást alakítottak ki. A korábban ott álló Bokréta utcai épülettel együtt összesen 12 lakás ajtaja nyílt a belső udvarból, a lakásokba a konyhán keresztül lehetett bejutni. Szintén az udvarról lehetett megközelíteni a mosókonyhát és a mosdókat. Három darab vécé és egy csap volt a közös mosdóhelyiségben. A házba a Ferenc térről nyílt a kapu és a sarki üzlethelyiségbe is a tér felől lehetett bemenni. Az üzlethelyiség évtizedekig fűszeresként működött, de a húszas években rövid ideig szatócsboltként is üzemelt.

A földszinti lakások felett padlástér, alatta pedig pince vot, fáskamrákkal, kis raktárhelyiségekkel. A pincében 1941-ben 53 férőhelyes szükségóvóhelyet alakíttatott ki Szász Ottóné, a ház akkori tulajdonosa. Az átépítést Strebek Nándor építőmester végezte. 1944-ben polgármesteri rendeletben kötelezték a tulajdonost, hogy bővítse az óvóhelyet 59 férőhelyesre, mert nem felel meg a törvényes előírásnak. A Freesz József építészmérnök tervei alapján átépített pince szükség esetén 62 fő befogadására lett volna alkalmas, de nem érte bombatalálat a környéket. A pincéből vészátjáró vezetett a szomszédos, Ferenc tér 4-es számú ház óvóhelyére.

A ház lakosságát a 20. század folyamán javarészt szegény kisiparosok, segédmunkások alkották. A Budapesti Czim és Lakásjegyzék éves kiadásait böngészve a ház lakói között találunk többek között cipészsegédet, szatócsot, hentest, szobafestőt, ácssegédet, kávémérőt, háztartásbelit, gyári munkást és gépkocsivezetőt is.

Mint a mai épületen látható emléktábla is mutatja, ebben a házban élt 1909 és 1910 között József Attila. Testvére, József Jolán a József Attila élete című könyvében részletesebben is megemlékezik erről az időszakról.

A 19. században épült ház állapota a huszadik század második felében egyre rosszabb lett, jelentősebb renoválás a fennmaradt tervek alapján feltételezhetően nem történt. A Budapesti Városépítési Tervező Iroda RT. (BUVÁTI) 1992. októberében megjelent rendezési tervében a szerzők bontandó épületként jelölik meg a házat. A önkormányzat 1995-ben fejezte be a ház kiürítését, és még az ezredforduló előtt lebontották a Középső-Ferencvárosi tömbrehabilitációs program keretében.

A Bokréta utca 14. alatt álló üres telekkel egyesített területen a Mezőholding Ingatlanforgalmazó és Befektető Kft. építtetett egy modern, 59 lakásos társasházat. Az első tervek 2000 júliusában születtek meg, a tervező Tuskó Tibor, az Egalyt Tervező és Szolgáltató Kft. építészmérnöke volt. Az eredeti terven 60 lakás szerepelt, de 2001-ben módosították az építési tervet, mert a tetőtérben a vevő kérésére egybenyitottak két lakást. A lakások különböző méretűek: 1, 1,5, 2,5, 3,5 szobásak. A ház alatt teremgarázs található, melyben 48 gépkocsi beállóhely került kialakításra. Hat emelet, egy tetőtéri rész és egy padlás alkotja a társasházat, füvesített belső udvarán padok és fák állnak. A Ferenc tér és a Bokréta utca felől is egy-egy üzlethelyiség nyílik.

2001-ben kezdték el értékesíteni a lakásokat, majd 2002. április 30-án írták alá a használatbavételi engedélyt. A Ferencvárosi Önkormányzat 2005-ben állított emléktáblát a ház falán József Attila emlékére.

Az épület teljes, képes története ide kattintva letölthető PDF formátumban.

A ház programjai