Zárt ház

József körút 29.

+6
 • Tervező:

  Illés Gyula
 • Építés éve:

  1891, 1892
 • Építtető:

  Svadló Ferenc
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóépület
 • Kutatva:

  2016

Leírás

A József körút 29. szám alatt álló zártsorú bérház a körút és a Scheiber József utca sarkán áll.  Az épület Illés Gyula műépítész tervei alapján készült, 1891-1892. A tervek 1891 januárjában készültek el Svadló Ferenc és neje megbízásából. A terveket 1891 szeptemberében hagyták jóvá. Az eredeti terv szerint, a földszinten körúti oldalon egy üzlet, a Schreiber J. utca felé pedig egy lakás került volna kialakításra, ehelyett a jóváhagyott terveken már egy kávéház számára kialakítható szolgáltatói hely szerepel, házmesteri lakással az udvaron.

A bejárat a körúti tűzfal mellett nyílt, a 4 szint alaprajza megegyezett, mindegyikben 3 lakás nyílt körfolyosóról melyek 3 szobát tartalmaztak.
A ház első jelentősebb átalakítása 1914-ben történt Harminc Mihály építész közreműködésével. A legszembetűnőbb változás az acél I tartók beépítése a korábbi kőboltozatok helyére. Ez főként a pincét és a földszintet érintette. Továbbá az első szinten oszlopokkal váltotta ki a főfalakat, és az épületet a Scheiber József utca felől egy konyhával egészítette ki. Az eredeti fehér mészhabarcs falakat portland cementes falakkal építették újra.
1914-ben a földszinti helységben a Miénk Kávéház üzemelt, mely Fried Jenő tulajdona volt. A körút felőli házak Wittek Rudolfné, a Schreiber J. utca felőliek Meszlényi Mieslenger Adrienné birtokában voltak.
1928-ban is több falat elbontanak, szerepüket Raab Dezső által gyártott szegecselt oszlopok veszik át. Az épületet ekkor tovább bővítik, ez Frejwirth Jenő tulajdonában áll.
1958-ban tetőt és födémet cserélnek, az udvar is ekkor kapja rácsos üvegtetejét.
1980-ban a földszinti üzletet bérlő Magyar Divatintézet megrendelésére megtörténik a ház fűtéskorszerűsítése.

A ház programjai