A ház programjai

Március 15. tér 6-7.

+6
 • Helyrajzi szám:

  23870
 • Fotó:

  Hutter Katalin Cecília
 • Kutatás:

  Lőrinczy Lili, Kazi Zsolt
 • Önkéntesek:

  Lőrinczy Lili, Kazi Zsolt

Leírás

A Kéményseprő és Molnár utca között elhelyezkedő épülettömb bár első ránézésre egy házat sejtet, de valójában 3 épületet foglal magába, amik egymástól függetlenül készültek el. Összekötésükre zegzugos folyosók és több lépcsőház is létesült. Az egykori Eskü tér (ma Március 15. tér) 6-os számú épületét Schütz Rezső tervei alapján építették és sokáig Barabás háznak hívták a gyönyörű bérpalotát. Ennek az alagsorában kapott helyet az akkor 4 alkalmazottal megnyitó Mátyás pince, ami pár év alatt a főváros elsőszámú éttermévé nőtte ki magát. A tulajdonos Baldauf (Borostyánkői) Mátyás és neje többször is bővítették a Pincét, először 1914-ben amikor megépült a most 101 éves ún. 7-es számú épület.

A századforduló kiváló építészpárosa, Révész és Kollár tervei alapján szecessziós stílusban készült el a ház, amihez a már álló 6-os épületet hozzáalakították. Különlegesség, hogy a tervezők eltértek a megszokott stílusjegyektől és új technikákat, anyagokat alkalmaztak. Az eredeti Zsolnay domború csempék még ma is megtekinthetőek és a díszes kovácsoltvas korlátokban is gyönyörködhetünk. Érdekesség, hogy az Erzsébet híd 1965-ös újjáépítésekor kialakított rakpartra vezető út miatt megszüntették a ház előtt lévő villamosfordulókat és leásták az eredeti terepszintet, így nagyjából 3 m-rel alacsonyabbra került az épület bejárata is. Ezt bizonyítandó a dupla magas kapubejárat és lépcsők. Belépve monumentális előtér fogad minket, gyönyörű stukkókkal megkoronázva a teret. Egyedülálló, hogy a felvonó mögött készült egy külön teherlift is és az épület kettős pincével rendelkezik. Olyan híres építészek is dolgoztak a házon mint a Ferihegyi reptér és a Népstadion tervezője ifj. Dávid Károly és itt élt Kadosa Pál Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész is, aki bejárta Európát és az Egyesült Államokat és a legnevesebb helyeken is elkápráztatta közönségét műveivel. Az épület a II. világháborúban is szerepet kapott, mint óvóhely és a Mátyás pince később mint népkonyha. Olyan vendékek jártak itt, mint pl.: Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Ronald Reagan, Roger Moore és folytathatnánk a sort más híres színészekkel, politikusokkal, művészekkel.

Ma a CityHotel Mátyás motel is ezekben az épületekben helyezkedik el fantasztikus panorámát kínálva az ide érkezőknek. A házak története összefonódott a Mátyás pincéével és szerencsére számos érdekes történet maradt ránk valós elmondásokból a XX. század viharos időszakaiból és békésebb éveiből. Az eredeti tervrajzok és fényképek visszarepítenek minket egy elmúlt, de máig emlékezetes korba, egy más világba.

A ház programjai