Az idei témánk a Városegyesítés

1/1
Tartalom

  Részletek

  József körút 50., fotó: Hauenstein Mátyás

  A 150 az új 100!

  2023-ban nem kisebb alkalmat ünneplünk, mint Budapest 150. születésnapját. Ez alkalomból a következő Budapest100 visszatér az egyidős házak – most a százévesek helyett a 150 évesek – köszöntéséhez. 

  A 2022-ben négynaposra bővített városi fesztivál népszerűsége után a nyitott házak hétvégéje ismét egy szakmai konferenciával és egy sétanappal gazdagodik 2023. május 11-14. között. Ezen a hosszú hétvégén egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálunk, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló kapcsán felderítjük, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte. 

  A több mint fél éves kutatási folyamat és az események során olyan kérdésekre keressük a válaszokat, mint például:

  • Hogyan élünk, hogyan építkezünk ma a 150 éves (de valójában ennél sokkal „öregebb”) városban? 
  • Mit gondolunk a másfél évszázaddal ezelőtt megtervezett városról vagy egy-egy épületről? 
  • Hogyan formálódott az elmúlt évtizedekben tudatosan és organikusan is a város?
  • Hogyan tudunk jól bánni azzal az igen vegyes építészeti színvonalú és történeti jelentőségű épített örökséggel, ami ránk maradt 150, 100, 50 évvel ezelőttről?
  • Milyen kortárs válaszokat, megoldásokat látunk az egyes épületek vagy városrészek esetén ezekre a kérdésekre, kihívásokra? 

  Habár a városegyesítés idején épült házak és az őket körülvevő városszövet a mai napig meghatározza Budapest képét, a Millenniumra létrejövő metropolisztól ekkor még nagyon távol állt mind a falusiasan fejlődő Buda és Óbuda, mind pedig a rohamtempóban urbanizálódó Pest. A Budapest100 hétvégéjén bemutatjuk a korszak épületeit a grandiózus bérpalotáktól a középületeken át a földszintes kis házakig, amik jól tükrözik az ekkori város gazdasági és társadalmi sokszínűségét. Feltérképezzük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt.

  Kutatóinknak idén is sikerült több mint 220 házat összegyűjteniük, amelyek pont 150 éve épültek a mai Budapest területén, és nagyrészt eredeti állapotukban fent is maradtak. A teljes házlista már elérhető a Budapest100 honlapján. Már most szeretettel várjuk a programhoz csatlakozni kívánó lakók jelentkezését – ha a listában szereplő házak egyikében laksz, kérjük, írj nekünk a budapest100@kek.org.hu címre! [:]