Zárt ház

Baross utca 75.

+2
 • Architect:

  Reiss Zoltán
 • Built:

  1913, 1914
 • Build by:

  Reiss Zoltán
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  ötemeletes ház
 • Researched:

  2015, 2014, 2013
 • Parcel Number:

  35531
 • Research:

  Malustyik Orsolya, Malustyik Mariann, Mátrai Zsófi, Lovász Dávid, Lovász Eszter

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épületet Reiss Zoltán, műépítész, a Corvin Áruház későbbi építője saját tervei alapján építtette. A telken korábban Pustavnik Henrik által építtetett, Hild Károly kivitelezésében 1860-ban felépült földszintes lakóépület állt. Az épület eredetileg ötemeletes volt, a padlástérnek csupán az utca felőli része volt műterem, a mai hatodik emelet egy későbbi átalakítás eredménye.

Az épület az 1913-as Budapesti Czím-, Lakásjegyzékben már szerepel. Az épület földszintjén kezdettől fogva üzlethelyiségek voltak. A különböző homlokzati terveken szerepelnek üzletmegnevezések. Az 1913-as terven a "Demkov L. - Drogeria", "Kardos K. - Czukorka, Tejcsarnok, Vaj - Kenyér", "Nemeth Lajos - Czipő üzlet", Károly István Játék - Díszmű, és a "Deák Gábor - Férfi ruhák" portálfeliratok szerepelnek. Az 1934-es terveken a "Női kalap, Gyümölcs, Cipő, Cukrászda, Úri divat" feliratok olvashatóak. A feliratok pusztán jelzésértékűek, Reiss Zoltán által kitalált fiktív portálfeliratok. A Gerő és Fenyvesi nevével fémjelzett fehérnemű-készítő kisüzem azonban valóban az épületben működött, amit egy fennmaradt reklám is alátámaszt. 1989-ből származik a BUBIV (Budapesti Bútoripari Vállalat) bemutatótermének portálengedélyezési terve, melyen egy elemes bútor , egy kárpitos üzlet portálja is látható. 1950-től haláláig az épületben élt Piros Tibor grafikusművész."

1949-ben a Baross utcában sétálván megpillantott egy nagy ablakú, romos, tetőtéri épületrészt. Bement a házmesterhez, és megkérdezte, ott a tetőn az vajon műterem-e. Igen, volt a válasz. És lakik benne valaki? Nem. A fiatal művész beköltözött, és saját kezével takarította el a romokat, építette újjá a műtermet. 1950-ben hivatalosan is kiutalták neki, és 2010-ig épp 60 évet élt benne." Piros Tibor tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, 16 évesen lett Haranghy Jenő tanítványa a Képzőművészeti Főiskolán, s hosszú pályája során kiadványtervezői, reklámgrafikusi, címertervező munkákat vállalt, de közreműködött különböző pavilonok és kiállítások tervezésénél is. 1990-ben ő tervezte meg a Magyar Köztársaság címerét.

Events of the house