1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Az épületet Reiss Zoltán, műépítész, a Corvin Áruház későbbi építője saját tervei alapján építtette. A telken korábban Pustavnik Henrik által építtetett, Hild Károly kivitelezésében 1860-ban felépült földszintes lakóépület állt. Az épület eredetileg ötemeletes volt, a padlástérnek csupán az utca felőli része volt műterem, a mai hatodik emelet egy későbbi átalakítás eredménye.

  Az épület az 1913-as Budapesti Czím-, Lakásjegyzékben már szerepel. Az épület földszintjén kezdettől fogva üzlethelyiségek voltak. A különböző homlokzati terveken szerepelnek üzletmegnevezések. Az 1913-as terven a „Demkov L. – Drogeria”, „Kardos K. – Czukorka, Tejcsarnok, Vaj – Kenyér”, „Nemeth Lajos – Czipő üzlet”, Károly István Játék – Díszmű, és a „Deák Gábor – Férfi ruhák” portálfeliratok szerepelnek. Az 1934-es terveken a „Női kalap, Gyümölcs, Cipő, Cukrászda, Úri divat” feliratok olvashatóak. A feliratok pusztán jelzésértékűek, Reiss Zoltán által kitalált fiktív portálfeliratok. A Gerő és Fenyvesi nevével fémjelzett fehérnemű-készítő kisüzem azonban valóban az épületben működött, amit egy fennmaradt reklám is alátámaszt. 1989-ből származik a BUBIV (Budapesti Bútoripari Vállalat) bemutatótermének portálengedélyezési terve, melyen egy elemes bútor , egy kárpitos üzlet portálja is látható. 1950-től haláláig az épületben élt Piros Tibor grafikusművész.”

  1949-ben a Baross utcában sétálván megpillantott egy nagy ablakú, romos, tetőtéri épületrészt. Bement a házmesterhez, és megkérdezte, ott a tetőn az vajon műterem-e. Igen, volt a válasz. És lakik benne valaki? Nem. A fiatal művész beköltözött, és saját kezével takarította el a romokat, építette újjá a műtermet. 1950-ben hivatalosan is kiutalták neki, és 2010-ig épp 60 évet élt benne.” Piros Tibor tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, 16 évesen lett Haranghy Jenő tanítványa a Képzőművészeti Főiskolán, s hosszú pályája során kiadványtervezői, reklámgrafikusi, címertervező munkákat vállalt, de közreműködött különböző pavilonok és kiállítások tervezésénél is. 1990-ben ő tervezte meg a Magyar Köztársaság címerét.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben