Zárt ház

Baross utca 75.

+2
 • Tervező:

  Reiss Zoltán
 • Építés éve:

  1913, 1914
 • Építtető:

  Reiss Zoltán
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  ötemeletes ház
 • Kutatva:

  2015, 2014, 2013
 • Helyrajzi szám:

  35531
 • Kutatás:

  Malustyik Orsolya, Malustyik Mariann, Mátrai Zsófi, Lovász Dávid, Lovász Eszter

Leírás

Az épületet Reiss Zoltán, műépítész, a Corvin Áruház későbbi építője saját tervei alapján építtette. A telken korábban Pustavnik Henrik által építtetett, Hild Károly kivitelezésében 1860-ban felépült földszintes lakóépület állt. Az épület eredetileg ötemeletes volt, a padlástérnek csupán az utca felőli része volt műterem, a mai hatodik emelet egy későbbi átalakítás eredménye.

Az épület az 1913-as Budapesti Czím-, Lakásjegyzékben már szerepel. Az épület földszintjén kezdettől fogva üzlethelyiségek voltak. A különböző homlokzati terveken szerepelnek üzletmegnevezések. Az 1913-as terven a "Demkov L. - Drogeria", "Kardos K. - Czukorka, Tejcsarnok, Vaj - Kenyér", "Nemeth Lajos - Czipő üzlet", Károly István Játék - Díszmű, és a "Deák Gábor - Férfi ruhák" portálfeliratok szerepelnek. Az 1934-es terveken a "Női kalap, Gyümölcs, Cipő, Cukrászda, Úri divat" feliratok olvashatóak. A feliratok pusztán jelzésértékűek, Reiss Zoltán által kitalált fiktív portálfeliratok. A Gerő és Fenyvesi nevével fémjelzett fehérnemű-készítő kisüzem azonban valóban az épületben működött, amit egy fennmaradt reklám is alátámaszt. 1989-ből származik a BUBIV (Budapesti Bútoripari Vállalat) bemutatótermének portálengedélyezési terve, melyen egy elemes bútor , egy kárpitos üzlet portálja is látható. 1950-től haláláig az épületben élt Piros Tibor grafikusművész."

1949-ben a Baross utcában sétálván megpillantott egy nagy ablakú, romos, tetőtéri épületrészt. Bement a házmesterhez, és megkérdezte, ott a tetőn az vajon műterem-e. Igen, volt a válasz. És lakik benne valaki? Nem. A fiatal művész beköltözött, és saját kezével takarította el a romokat, építette újjá a műtermet. 1950-ben hivatalosan is kiutalták neki, és 2010-ig épp 60 évet élt benne." Piros Tibor tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, 16 évesen lett Haranghy Jenő tanítványa a Képzőművészeti Főiskolán, s hosszú pályája során kiadványtervezői, reklámgrafikusi, címertervező munkákat vállalt, de közreműködött különböző pavilonok és kiállítások tervezésénél is. 1990-ben ő tervezte meg a Magyar Köztársaság címerét.

A ház programjai