Zárt ház

Belgrád rakpart 16.

 • Architect:

  Fodor Gyula
 • Built:

  1913
 • Build by:

  Hunnia Építő Rt.
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  23838
 • Photo:

  Vörös Nikolett
 • Research:

  Kiss Eszter

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épület

Az 1913-ben épült sarokház építője és építtetője a Fodor Gyula vezetése alatt álló Hunnia Építő rt. volt. Természetesen a jelenlegi előtt is állt már itt lakóház, melyet 1913-ban dr. Tagányi Sándortól, a Hazai Automobil rt. igazgatósági tagjától vett meg a Hunnia Építő rt. 263.000 Koronáért. Ezt lebontva született meg a ma is látható épület, amelyet a Hunnia Építő rt. 1916-ban már tovább is adott a hadiszállítmányozásból és vágóhídjából meggazdagodott Perlesz-Péry Dezsőnek.

A Budapest Főváros Levéltárában (BFL) megtalálható eredeti alaprajzok szerint a pincében raktárak, gépház, fáspince, szénraktár és a központi fűtés kazánháza kapott helyet. A földszinten voltak a raktárral ellátott üzletek, a bejáratnál portásfülke állt, innen lépcsőn vagy lifttel lehetett megközelíteni a felsőbb emeleteket. Itt volt a szoba-konyhás házmesterlakás is. Az elsőtől az ötödikig két-két lakás uralta az emeletet. Az előkelőbb, főlépcsőházból nyíló saroklakások 5 szobából, hallból, fürdőből, ruhatárból, wc-ből, kamrából, konyhából és cselédszobából álltak. A kisebb, folyosóról nyíló lakások két szobások voltak, ehhez jött még az előszoba, a fürdő, a wc, a kamra és a cselédfülke. A legfelső szinten műtermek, rajzterem, sötétkamra, iroda, ruhatár és fürdő kapott helyet. Azaz, csak kapott volna helyet, mert valamilyen okból az egész alaprajzot át kellett dolgoznia Fodoréknak. A módosított alaprajz szerint a földszinten megszűnt a portásfülke, viszont kialakítottak egy hátsó lépcsőt is. Az emeleteken a nagyobb lakásokon nem változtatott az építész ceruzája, de a kisebbek három szobások lettek. A műtermeken is módosítottak, a padlástérben lett fürdő, vasaló és mángorló, meg gőz ruhaszárító.

Az 1950-1960-as években a lakásmegosztások és -leválasztások szabták újra a lakások elrendezését. 1955-ben a második, harmadik és a negyedik emelteken 3-ra, az ötödiken 5-re nőtt a lakások száma. 1982-ben a hatodik emeleti (padlástéri) mosókonyhát és padlástért alakították lakássá.

1963-ban az épület homlokzattatarozáson esett át, az építészeti leírás azt ígérte, hogy „az utcai homlokzat a portálok kivételével eredeti állapotának megfelelően lesz helyreállítva.” A rakpart felé néző portálokat fémportálokra cserélték, illetve a „városképet rontó kapu kicserélést nyert és helyette új fémkapu került elhelyezésre.”

Az építész és az építtető

Tehát a Fodor Gyula által vezetett Hunnia Építő Részvénytársaság volt a Belgrád rakpart és a Sörház utca sarkán álló épület tervezője, kivitelezője és tulajdonosa. Szini Fodor Gyula Miklós 1871-ben született, az egyetemet valószínűleg Bécsben végezte. Az első világháború előtti időszakban tervezett és épített a legtöbbet, például az egyik korábbi Budapest100-ban szereplő Zichy Jenő utca 30. sz. bérpalotát 1914-ben. 1942-es halálakor elfeledetten halt meg. Épületein kívül nem sok nyomot hagyott maga után. A címjegyzékekből csupán annyit sikerült kihámozni, hogy a Hunnián kívül tagja volt még több, furcsa nevű részvénytársaságnak is: 1922 és 1925 között a Magyar Ugar Kiadóvállalatnak és a huszas években az Atlantica Tengerhajózási Társaságnak. Fodor Gyula és családja 1913-tól 1936-ig az Aréna út 64-ben, majd a Böszörményi út 18-ban lakott.

Fodor Gyula épületeiről itt olvashat többet.

Itt működött

1921 és 1927 között a házban volt Taubes Jenő ezüstgyáros üzlethelyisége.

1927 és 1929 között Zamecsnik Gyula motorkerékpár-javítója: „A svájci világmárka, a Motosacoche és a négyhengeres USA Cleweland magyarországi vezérképviselete: Zamecsnik Gyula. Mintaterem: Jókai utca 14. Motorjavító üzem: Ferenc József rakpart 16. A Sörház utca felől.” (8 Órai Újság, 1928)

1936 és 1941között Dunára nyíló, balkonos szobákkal és minden komforttal a Sylvia Pensio.

1958-tól itt volt a Fővárosi Csatornázási Művek különterme, kultúrterme színpaddal és vetítővászonnal.

A Dionysos étterem 1993 óta működik az épületben. 

Itt lakott

1920 és 1932 között Kunffy Lajos (1869-1962) festő. Magyar mesterektől tanult, majd Münchenbe és Párizsba ment tanulmányútra. Visszatérése után itt, a Belgrád rakpart 16-ban bérelt lakást és műtermet. 1934-ben költözött a somogytúri családi birtokra, ahol haláláig élt és alkotott. Párizs, Róma, Milánó, Bukarest, Budapest és Kaposvár múzeumaiban, illetve magángyűjteményekben találhatók meg művei.

Az 1930-as években többször is a házban fogadta vendégeit a Belgrád rakpart 11-ban is előforduló Madame Pythia. A „hosszabb, nagy sikerű külföldi turnézások után” rendszerint a lapok hasábjain értesítette barátait és ismerőseit az ismert grafológusnő, hogy várja látogatásukat. 1934-ben és 1938-ban is ebben a házban tartotta fogadóóráit.

Rövid ideig itt lakott dr. Ember Károly is, akinek a Fortepanon található gazdag hagyatéka Budapestről is tartalmaz jó pár izgalmas fotót. 

Az épület 1944-ben

1944 júniusában ezt a házat jelölték ki egyedüliként az akkori Ferenc József rakparton „zsidók által lakható épületnek.” Fennmaradt és a BFL által feldolgozott iratok szerint ezután a szomszédos épület, a Ferenc József rakpart 13-15. sz. tulajdonosai, vagyis Bálint Béla és birtoktársai kérelemmel fordultak a polgármesterhez, hogy a 16. sz helyett inkább az ő házuk legyen „zsidó ház.” Azonban hamarosan megérkezett a többi lakó petíciója is, hogy „hazafias tisztelettel” ők ezt nem akarják és a polgármester védje meg a többségi keresztény lakók érdekeit. Az okiraton szerepel még a Ferenc József rakpart 16. sz. házfelügyelőjének nyilatkozata is, eszerint: „A házban 12 főbérlet van. Ebből 6 zsidó főbérlő, 6 keresztény. Tulajdonosok zsidók. Keresztények között kettő kivitelezett (?).” A kérést az illetékes teljesítésre javasolta, de  nem tudni, végül milyen döntés született.

Events of the house