Zárt ház

Bem rakpart 25/b

+8
 • Architect:

  Jakobik Gyula
 • Built:

  1936
 • Build by:

  Keresztessy Ödön és neje, Olasz Etelka
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  14440/3
 • Photo:

  Gyulai Szilvia
 • Research:

  Szenes Anna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A mai lakóház helyén egykor a Hungária Gőzmalom üzem állt, melyet Blum János alapított 1867-ben, az üzem később a Hitelbank tulajdonába került. A malmot végül 1927-ben lebontották, a területet pedig nyolc telekre osztották fel. A Bem rakpart 25/B alatt álló épületet Jakobik Gyula építész tervezte. A Budapesti Takarékpénztár ötszintes Bauhaus stílusú bérházát 1935-ben adták át.

A háztulajdonosa a tervekben található papírok szerint Keresztessy Ödön és neje. A lakóházban élt Trautmann Rezső építészmérnök, politikus, országgyűlési képviselő. A szocialista Magyarország Építésügyi minisztere 1957-1967-ig, 1968-ban nyugdíjba vonult építésügyi és városfejlesztési miniszterként. Az ötemeletes, zártsorú beépítésű bérház a Bem rkp. 25/a és Bem rkp. 26. között helyezkedik el. A lakóház stílusa közel áll a Bauhaushoz, mely stílus jellemző volt a háború utáni lakásproblémákat megoldani akaró építkezésekre.

A stílus szakított minden történelmi és hagyományos formával, elvetette a díszítményeket. Célja mindenekelőtt az volt, hogy a forma ne fedje el az alaprajzot és a szerkezeti megoldásokat, valamint a forma igazodjon a funkcióhoz. Kialakulásában nagy szerepet játszott a gépi kultúra elterjedése, ezáltal alakult ki vonzalma a geometriai formákhoz is. Lényeges kívánalom a lapos tető és a síkfelületek. Álláspontja szerint a kisebb alapterületen az emberek szükséges térigényét sokkal jobban kielégíti a több, egymástól elkülönülő helyiség, mint a kevés, nagyobb méretű szoba. A telek körül építésről átállt a tömb körül építésre, így a tömb házai között létrejött egy közös, tágas kertudvar. Bár erősen kötődik a Bauhaushoz, ám azt kívülről is láthatjuk, hogy nem mindenben követi azt. Az ingatlan a polgárság rétegének kedvez, mind a szobák elosztásában és megnevezésében (a tervrajzban fel van tüntetve a cselédszoba, mely közvetlenül a konyha mellett helyezkedett el).

Az tervrajzból jól látszik, hogy egy hatodik emeletet is szándékoztak építeni, ám ez valami oknál fogva nem valósult meg. A Bem rakpart 25/b jelzésű épületében található 1 db lift és lépcsőház, valamint rakparti kapubejárat. Az öt emeletes ingatlan alatt pince és a lift gépháza is megtalálható. Az épület helyszínrajza 1935. márciusában kelt. Az épület használatbavételi engedélyét 1935. novemberében adták meg. A legtöbb lakás felépítése hasonló, méghozzá a következő forma szerint: előtér, ebből nyílik a konyha, a cselédszoba, a hall, melyből nyílik egy szoba és egy félszoba is. Az előtérből nyílik még az átjáró, mely a kamrát, WC-t és a fürdőszobát köti össze. A szobák elrendezései mind az öt emeleten megegyeznek. A lakások mindegyike rendelkezik kiugróval. A jobboldali lakások egy plusz szobával rendelkeznek, melyhez hozzátartozik az erkély is. A baloldali lakásokban mindösszesen egy szoba van, melyből át lehet menni a fürdőszobába, majd az átjárón keresztül lehet az előszobába jutni. A lakóházban 11 lakás és a házfelügyelő lakrésze található. Érdekesség, hogy a padlástérben 2 lakást terveztek, ám a tervrajzban át lett húzva, így nagy valószínűséggel nem valósult meg. Lentről fölfelé haladva: a pincében kap helyett a szénlehányó, szénraktár, kazánház, világító akna, szárító helyiség, liftgépház és a lakók pincerekeszei. A földszinten helyezkedik el a házfelügyelő lakrésze, a vasalókonyha, mosókonyha és 2 darab lakás. Az első emeleten 2 lakás található kamrával és cselédszobával. A homlokzat háromtengelyes, tiszta (azaz nincs rajta díszítmény), ez jellemző a Bauhaus építészetre, mely elvetette a díszítményeket. Az épület egy kapubejárattal rendelkezik, mely az első és a második tengely között nyílik. A loggiák középen egyenletesen helyezkednek el - szintén a második tengelyben. A loggiák az erkélyektől főleg abban különböznek, hogy oldalt teherhordó falakkal vannak lezárva. Ezekre a falakra vannak helyezve a loggia födémpaneljei. Míg az erkélyek deszkája egy oldalon van alátámasztva, és három oldala szabad, addig a loggia deszkájának alátámasztása három oldalon történik és egy oldala szabad marad, amely korláttal van lezárva. A loggiák elhelyezése a homlokzathoz képest süllyesztett. A tervanyagban található még egy 1993-ban kelt felvonó berendezési leírása, elrendezési terve. Az eredeti felvonó állomásainak száma 6, a vezérlése tológombos, a beszállási és rakodási irány egyoldali. A terv csak a hajtómű cseréjére vonatkozik, a felvonó berendezés egyéb részei változatlanul megmaradnak.

A legközelebbi felújítást 1995-ben engedélyezték. Ez a határozat a homlokzat felújításáról és újra-színezéséről szól. A használatbavételi engedélyt 1996. februárjában adták meg. 1996-os a felvonó korszerűsítésének építési engedélye, mely csak a vezetősínek, fogókészülék és a vezérlés cseréjére vonatkozik. A vezérlés külső hívó és belső nyomógombos lesz.

Jakobik Gyula építész nevéhez fűződik még a Damjanich utca 20. – Bajza utca 2. (1935-36), Pozsonyi utca 54. (1942), Thököly út 135. és a Németvölgyi út 24. alatti ingatlanok. A Szent István park lakóházainak tervezésében is részt vett 1941-ben, más építészekkel együtt. Jakobik Gyula Orosházán született, 1914-ben fejezte be tanulmányait. Zuglóban a Gyarmat utcában lakott.

--

FORRÁSOK

http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/tizenkettedik-kerulet-hegyvidek/item/1963-kutvolgyi-ut

http://urbface.com/budapest/a-duna-udvar

http://katalisztbakancs.blogspot.hu/2016/08/egy-nagy-jelmeztervezo-otthona.html

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Kozjegyzoi/25929/?list=eyJxdWVyeSI6ICJNXHUw MGYzbnVzIElsbFx1MDBlOXMgcmFrcGFydCAyNSJ9

http://www.homeinfo.hu/lakberendezes/stilus/25-bauhaus-stilus-az-orokzold.html

Zádor Anna: Építészeti Szakszótár

Events of the house