Zárt ház

Erzsébet körút 18.

 • Architect:

  Hegyi József , Majorossy Géza
 • Built:

  1888, 1889, 1890
 • Build by:

  Sutrell Janka, Schneider Alajos
 • Builder:

  Hegyi József és Majorossy Géza
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  34369
 • Second address:

  Kertész u. 7.
 • Photo:

  Szodorai Regina
 • Research:

  Turai Bernadett

Description


,Az 1888-1890 között épült háromemeletes, egyudvaros ? hátsó traktusában egyemeletes ? eklektikus bérház tervező- és építőpárosa Hegyi József és Majorossy Géza. Az eredetileg egyemeletesnek szánt bérház építtetője Sutrell Janka, azonban a szintén 1888-ban beadott háromemeletes toldás engedélyezésén már csak Schneider Alajos látható, mint építtető.

,A szomszédos Erzsébet körút 20. szám alatti lakóépület építtetője szintén Schneider Alajos, a tervező-és kivitelezőpáros pedig Hegyi és Majorossy (épült 1888-1890 között, eklektikus stílusban). Hegyi József és Majorossy Géza nevével az V. kerületi Petőfi Sándor utcai Postapalotánál is találkozhatunk. A Posta kérésére az építőpáros 1890-1891-ben az utcai homlokzaton két sarokkupolát épített, ezeket azonban 1906-1908 között lebontották.

,Majorossy Géza építőmester és cége végezte a kivitelezést a budapesti Szilágyi Dezső téri református templomnál, a Váci utca 15. szám alatti szecessziós üzlet- és lakóháznál, a Nagy Ignác utcai unitárius templomnál, a Pénzügyminisztérium épületénél, és például a Rákóczi út és Puskin utca sarkán álló eklektikus társasháznál is. A Soroksári és Kén utca sarkán olcsón bérelhető munkáslakásokat magában foglaló házak kőfaragványai is Majorossy munkái.

,Hogy Schneider Alajos egyszerre két, egymás melletti telken is bérház építésébe fog, és mindezt a Nagykörúton teszi, jól mutatja, milyen nagyszabású üzleti lehetőséget, és jól jövedelmező gazdasági befektetést látott a bérházépítésben. Ha összevetjük, hogy a két ház építésével ugyanabban az időben, ugyanazt a tervező- és építőpárost bízza meg Schneider, könnyen kiszámolhatjuk, haszna még az elvártnál is nagyobb lett (lehetett).

,A bejárat oldalra helyezésével az épület veszít szimmetriájából, azonban az emeletek képviselte egységet ez nem töri meg. A homlokzat egyszerű, egyszerű elemekkel tagolt, vízszintesen ? függőleges feloldás nélkül ? tagolt. Az ablakok között téglaborítás. Az első emeleten kőbábos erkély, oromzatos ablakok. Ezt a második emeleten egyenes, majd a harmadik emeleten íves záródású ablakok követik. Ablaktengelyeit tehát csak a háromszögű és íves szemöldökpárkányok váltakozásai gazdagítják.


Events of the house