1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Az 1888-1890 között épült háromemeletes, egyudvaros – hátsó traktusában egyemeletes – eklektikus bérház tervező- és építőpárosa Hegyi József és Majorossy Géza. Az eredetileg egyemeletesnek szánt bérház építtetője Sutrell Janka, azonban a szintén 1888-ban beadott háromemeletes toldás engedélyezésén már csak Schneider Alajos látható, mint építtető.

  A szomszédos Erzsébet körút 20. szám alatti lakóépület építtetője szintén Schneider Alajos, a tervező-és kivitelezőpáros pedig Hegyi és Majorossy (épült 1888-1890 között, eklektikus stílusban). Hegyi József és Majorossy Géza nevével az V. kerületi Petőfi Sándor utcai Postapalotánál is találkozhatunk. A Posta kérésére az építőpáros 1890-1891-ben az utcai homlokzaton két sarokkupolát épített, ezeket azonban 1906-1908 között lebontották.

  ,Majorossy Géza építőmester és cége végezte a kivitelezést a budapesti Szilágyi Dezső téri református templomnál, a Váci utca 15. szám alatti szecessziós üzlet- és lakóháznál, a Nagy Ignác utcai unitárius templomnál, a Pénzügyminisztérium épületénél, és például a Rákóczi út és Puskin utca sarkán álló eklektikus társasháznál is. A Soroksári és Kén utca sarkán olcsón bérelhető munkáslakásokat magában foglaló házak kőfaragványai is Majorossy munkái.

  Hogy Schneider Alajos egyszerre két, egymás melletti telken is bérház építésébe fog, és mindezt a Nagykörúton teszi, jól mutatja, milyen nagyszabású üzleti lehetőséget, és jól jövedelmező gazdasági befektetést látott a bérházépítésben. Ha összevetjük, hogy a két ház építésével ugyanabban az időben, ugyanazt a tervező- és építőpárost bízza meg Schneider, könnyen kiszámolhatjuk, haszna még az elvártnál is nagyobb lett (lehetett).

  A bejárat oldalra helyezésével az épület veszít szimmetriájából, azonban az emeletek képviselte egységet ez nem töri meg. A homlokzat egyszerű, egyszerű elemekkel tagolt, vízszintesen – függőleges feloldás nélkül – tagolt. Az ablakok között téglaborítás. Az első emeleten kőbábos erkély, oromzatos ablakok. Ezt a második emeleten egyenes, majd a harmadik emeleten íves záródású ablakok követik. Ablaktengelyeit tehát csak a háromszögű és íves szemöldökpárkányok váltakozásai gazdagítják.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben