Zárt ház

Erzsébet körút 36.

 • Architect:

  Schomann Antal
 • Built:

  1888, 1889
 • Build by:

  Feledi Miksa
 • Builder:

  Schomann Antal
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az Erzsébet körút 36. szám alatt látható lakóház Feledi Miksa megrendelésére Schomann Antal tervei alapján épült 1888-ban. Ez nem az első együttműködés volt a két férfi között, ugyanis egy évvel korábban Feledi már egyszer felkérte Schomann Antalt az Erzsébet körút 34. alatti lakóház terveinek elkészítéséhez. Bár az építész megegyezik, kevés hasonlóságot lehet felismerni a két épület között – a ház léptékén túl az emeletek magassága, a homlokzatok kialakítása és a díszítő elemek is eltérnek.

A földszinthez egy pince és négy, vízszintes tagolású emelet illeszkedik. Míg az alsó szint hét tengelyes, addig az első emelettől tizenegy tengelyes a homlokzat. Már a korai terveken látható, hogy hat, félköríves nyílású üzlethelyiséget terveztek, amit 1959 körül alakítottak át. A helyiségeket összenyitották, két nagy üzletet létrehozva és az íves ablakokat lecserélték egyenes záródású nyílászárókra. Ekkor kapott itt helyet a Fővárosi Cipőbolt és a Pálma Presszó. A dísztéglával ellátott emeletek kontrasztban állnak a földszint lecsupaszított homlokzatával, ahol csak a gyönyörű öntöttvas kapu maradt meg eredeti formájában.         Minden emelet más díszítőelemmel ékeskedik. Az elsőn 11 boltíves ablak látható, amiket gúla alakú díszkövekkel szegélyeztek. Mindkét oldalról a második ablakot, valamint a középsőt, a köveken felül két, kannelúrázott, csigás fejezettel díszített falpillér keretezi, amik egy timpanont tartanak. Ezeknél a lakásoknál kialakítottak egy-egy erkélyt is, amiket két, szintén sávozott szímaelem tart. Az erkélyek nélküli ablakok alatt indákkal keretezett pajzsokat helyeztek el. A homlokzatot egyenletes osztású kváderburkolat képzi. Ezt a burkolattípust a második emelettől kisméretű téglára cserélték.

A két emeletet a homlokzat egészén végighúzódó párkány választja el egymástól. Itt szalagkeretes ablakok láthatók, vékony, geometrikus szegéllyel. A harmadik emelet határát a hangsúlyos főpárkány képzi, ami az előzőhez hasonlóan szintén díszítésmentes. Bár itt is egyszerű szalagkeretes ablakokat látunk, a szemöldök felett félköríves szegély húzódik, aminek az orommezejében virágkoszorúra emlékeztető díszeket helyeztek el.

Az utolsó két emelet között már nincs szigorú párkányzat, ezáltal a homlokzat légiesebb hatást kelt. A vertikális tagolást világos kősávokkal hangsúlyozták. A negyedik emelet ablaksorai ismét boltívesek és legmagasabb pontjukat egy díszes zárókő alkotja. A felső emeletek felé haladva a díszítések száma egyre csökkent, így nem meglepő, hogy a tető alatt megjelenő fogsormotívum szerény lezárását alkotja ennek a pompás nagykörúti lakóháznak.A körfolyosós ház közepén tágas belső udvart találunk, ahonnan könnyen megközelíthető a két lépcsőház. A telek alaprajza nem téglalap alakú, így nem meglepő, hogy az épület jobb illetve bal oldalán mért mélysége majdnem 4 méterrel eltér. Ez természetesen befolyásolta a lakások méretét is, annak ellenére, hogy egységesen 2-3 szobás otthonokat alakítottak ki. Kisebb eltérés a földszinti helységeknél található, ahol külön fürdő- illetve mellékhelység nem szerepelt a terveken, így a cselédlépcsőnél nyitott mosdót voltak kénytelenek használni.Az első átalakításokra az átadás utáni huszonöt évben már sor került. 1912-ben Fülöp Józsefné megrendelésére Makovszky Ferenc, a Szász-Coburg-Gothai ház uradalmi építésze készítette a terveket a lépcsőház átalakításához. Makovszky neve leginkább az Erzsébet Királyné emlékére ajánlott edelényi plébánia építése miatt ismert. Anyagforgalmazóként Oetl Antal vasöntödéje és a Schlick-féle vasöntöde és gépgyár részvénytársaság versengtek, akinek a világ az első, „alacsonypadlós villamosát”, a budapesti földalattit, köszönheti. Bár az 1980-as években korszerűsítették az épületet, az 1959-es földszinti átalakítás óta az épület homlokzata szinte változatlan. Könyv- és zeneműboltok, sorsjáték- és úri-női divatüzletek, cipőboltok, kávézók és presszók váltják egymást még mind a mai napig.

Events of the house