Zárt ház

Erzsébet körút 40-42.

+2
 • Architect:

  Hubert József , Móry Károly
 • Built:

  1888
 • Build by:

  Városi József
 • Builder:

  Hubert és Móry
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  34355
 • Second address:

  Dob utca 65.
 • Photo:

  Szodorai Regina
 • Research:

  Járfás Eszter

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A négyemeletes lakóház a Dob utca és az Erzsébet körút sarkán áll. Historizáló, neoreneszánsz stílusban épült 1888-ban, Hubert és Móry építészek tervei alapján. (Hozzájuk köthető többek között a Kőbányai Sörgyár néhány épülete.)

A ház Erzsébet körút felőli homlokzatának középső tengelyében helyezkedik el a főbejárat. Felette, az első emeleten tekintélyes erkély található. Az első emeleti ablakok timpanonjai gazdagon díszítettek.

Az első emeletet erőteljesen kiugró párkány választja el a második emelettől. A második emelettől kezdve a ház téglaburkolatú, ez éles kontrasztot képez az alsóbb szintekkel.

A Dob utcai homlokzat hasonló mintázatot mutat, itt az első emeleti ablakokhoz francia erkélyek társulnak.

A bérháznak két, téglalap alakú belső udvara is van, amelyeket a lépcsőház választ el egymástól. A Dob utca felé eső udvarban került sor a liftház kialakítására.

Az eredeti tervek szerint a 413 négyszögöles telekből 329 négyszögöl lett beépítve.

A ház pincével, padlással rendelkezik. A pincében több tárolóhelyiség található, egy 1889-es terv tanúsága szerint 9 nagyobb raktárat alakítottak ki fa tárolására.

1892-ben az Erzsébet körúti bejárat két oldalára kirakatot terveztek. Ez az átalakítás Gottlieb és Szikora mű- és bútorasztalosok nevéhez kötődik.

1917-ben a földszinten sütőkemencét létesítettek. Ekkoriban kávémérés és cukrászda is működött az épületben. (1907-1910 között az Andrássy kávéház üzemelt a földszinten.)

1935-ben pincelejárót létesítettek az egyik üzlethelyiségből. Ezeken a terveken új tulajdonosokkal találkozhatunk, a Mándy családdal. A családfő, Mándy Sámuel a magyar országgyűlés képviselőházának és felsőházának a tagja volt. Három fia, Sándor, Tibor és Pál társtulajdonosai lettek a lakóháznak.

Az 1930-as években több lakásleválasztás is történt a tulajdonosok megbízásával.

A padlástérben 1940-ben tűzfalakat alakítottak ki.

Egy 1942-es tervből tudhatjuk, hogy a ház szabadon álló sarkán (az Erzsébet körút és a Dob utca találkozásánál) torony volt, ezt azonban ismeretlen okok miatt lebontották.

A földszint napjainkban is üzlet- és szolgáltató helyiségeknek ad otthont.

Érdekesség a házzal kapcsolatban: 1909-ben itt élt Csók István festőművész.

Events of the house