Zárt ház

Erzsébet körút 40-42.

+2
 • Tervező:

  Hubert József , Móry Károly
 • Építés éve:

  1888
 • Építtető:

  Városi József
 • Építő:

  Hubert és Móry
 • Épület funkciója:

  lakóépület
 • Kutatva:

  2016
 • Helyrajzi szám:

  34355
 • Második cím:

  Dob utca 65.
 • Fotó:

  Szodorai Regina
 • Kutatás:

  Járfás Eszter

Leírás

A négyemeletes lakóház a Dob utca és az Erzsébet körút sarkán áll. Historizáló, neoreneszánsz stílusban épült 1888-ban, Hubert és Móry építészek tervei alapján. (Hozzájuk köthető többek között a Kőbányai Sörgyár néhány épülete.)

A ház Erzsébet körút felőli homlokzatának középső tengelyében helyezkedik el a főbejárat. Felette, az első emeleten tekintélyes erkély található. Az első emeleti ablakok timpanonjai gazdagon díszítettek.

Az első emeletet erőteljesen kiugró párkány választja el a második emelettől. A második emelettől kezdve a ház téglaburkolatú, ez éles kontrasztot képez az alsóbb szintekkel.

A Dob utcai homlokzat hasonló mintázatot mutat, itt az első emeleti ablakokhoz francia erkélyek társulnak.

A bérháznak két, téglalap alakú belső udvara is van, amelyeket a lépcsőház választ el egymástól. A Dob utca felé eső udvarban került sor a liftház kialakítására.

Az eredeti tervek szerint a 413 négyszögöles telekből 329 négyszögöl lett beépítve.

A ház pincével, padlással rendelkezik. A pincében több tárolóhelyiség található, egy 1889-es terv tanúsága szerint 9 nagyobb raktárat alakítottak ki fa tárolására.

1892-ben az Erzsébet körúti bejárat két oldalára kirakatot terveztek. Ez az átalakítás Gottlieb és Szikora mű- és bútorasztalosok nevéhez kötődik.

1917-ben a földszinten sütőkemencét létesítettek. Ekkoriban kávémérés és cukrászda is működött az épületben. (1907-1910 között az Andrássy kávéház üzemelt a földszinten.)

1935-ben pincelejárót létesítettek az egyik üzlethelyiségből. Ezeken a terveken új tulajdonosokkal találkozhatunk, a Mándy családdal. A családfő, Mándy Sámuel a magyar országgyűlés képviselőházának és felsőházának a tagja volt. Három fia, Sándor, Tibor és Pál társtulajdonosai lettek a lakóháznak.

Az 1930-as években több lakásleválasztás is történt a tulajdonosok megbízásával.

A padlástérben 1940-ben tűzfalakat alakítottak ki.

Egy 1942-es tervből tudhatjuk, hogy a ház szabadon álló sarkán (az Erzsébet körút és a Dob utca találkozásánál) torony volt, ezt azonban ismeretlen okok miatt lebontották.

A földszint napjainkban is üzlet- és szolgáltató helyiségeknek ad otthont.

Érdekesség a házzal kapcsolatban: 1909-ben itt élt Csók István festőművész.

A ház programjai