1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A négyemeletes lakóház a Dob utca és az Erzsébet körút sarkán áll. Historizáló, neoreneszánsz stílusban épült 1888-ban, Hubert és Móry építészek tervei alapján. (Hozzájuk köthető többek között a Kőbányai Sörgyár néhány épülete.)

  A ház Erzsébet körút felőli homlokzatának középső tengelyében helyezkedik el a főbejárat. Felette, az első emeleten tekintélyes erkély található. Az első emeleti ablakok timpanonjai gazdagon díszítettek.

  Az első emeletet erőteljesen kiugró párkány választja el a második emelettől. A második emelettől kezdve a ház téglaburkolatú, ez éles kontrasztot képez az alsóbb szintekkel.

  A Dob utcai homlokzat hasonló mintázatot mutat, itt az első emeleti ablakokhoz francia erkélyek társulnak.

  A bérháznak két, téglalap alakú belső udvara is van, amelyeket a lépcsőház választ el egymástól. A Dob utca felé eső udvarban került sor a liftház kialakítására.

  Az eredeti tervek szerint a 413 négyszögöles telekből 329 négyszögöl lett beépítve.

  A ház pincével, padlással rendelkezik. A pincében több tárolóhelyiség található, egy 1889-es terv tanúsága szerint 9 nagyobb raktárat alakítottak ki fa tárolására.

  1892-ben az Erzsébet körúti bejárat két oldalára kirakatot terveztek. Ez az átalakítás Gottlieb és Szikora mű- és bútorasztalosok nevéhez kötődik.

  1917-ben a földszinten sütőkemencét létesítettek. Ekkoriban kávémérés és cukrászda is működött az épületben. (1907-1910 között az Andrássy kávéház üzemelt a földszinten.)

  1935-ben pincelejárót létesítettek az egyik üzlethelyiségből. Ezeken a terveken új tulajdonosokkal találkozhatunk, a Mándy családdal. A családfő, Mándy Sámuel a magyar országgyűlés képviselőházának és felsőházának a tagja volt. Három fia, Sándor, Tibor és Pál társtulajdonosai lettek a lakóháznak.

  Az 1930-as években több lakásleválasztás is történt a tulajdonosok megbízásával.

  A padlástérben 1940-ben tűzfalakat alakítottak ki.

  Egy 1942-es tervből tudhatjuk, hogy a ház szabadon álló sarkán (az Erzsébet körút és a Dob utca találkozásánál) torony volt, ezt azonban ismeretlen okok miatt lebontották.

  A földszint napjainkban is üzlet- és szolgáltató helyiségeknek ad otthont.

  Érdekesség a házzal kapcsolatban: 1909-ben itt élt Csók István festőművész.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. HU BFL XV.17.d.329 Építési ügyosztályok tervtára (1873-2006)

  Házak a közelben