This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  Négyemeletes (földszint+3 emelet), zártsorú beépítésű, a historizmus érett (középső) korszakát mutató épület. A körúti homlokzatán a földszint fölötti két emeleten félköríves lezárású nyílászáró keretezést találunk.Az épület középtengelyében a főbejárat fölött az első és a második emeleten szegmentíves zárterkélyt alakítottak ki.

  A földszinten egyedül a főbejárat kétszárnyú fakapuja őrzi az eredeti kialakítást. A kapun neoreneszánsz ornamentika a domináns, alsó lábazati zónájában négyzetekbe foglalt kör formájú faragások adják a díszítményrendszert (egy-egy kapuszárnyon négy-négy darab), amelyek fölött fekvő téglalap formájú faragás adja a vízszintes tagolást. A nyílászárók középső szakaszain egy-egy háromkarélyos ablaknyílás a gótika világát idézi. Ezek fölött egy-egy kagylóba foglalt kisgyermekfej a reneszánsz életörömét adja. A két kapuszárny fölött található zárógerendán egyszerű, geometrikus elemekből álló díszítményeket faragtak. A gerendát öt szakaszra osztott üvegezett lunetta koronázza. A kapu fölött induló zárterkély alsó konzolszerű részén egy szakállas férfifej díszítményt találunk.

  A főbejárat kapualját mindkét oldalon féloszlopok szakaszolják, amelyeknek a fejezeteit gótízáló leveles díszítéssel  látták el, viszont a lábazati kialakítása a klasszikus oszloprendnek megfelelő tagolású. A mennyezeten gótikus hálóbordázatot idéz a stukkóból formált kialakítás. A járólapokat az elmúlt években újakra cserélték ki.

  A ház belső lakásaiban az új tulajdonos (oktatási központ) tantermeit alakították ki, a szobák eredeti kiképzéséből csak pár nyílászáró keretezés maradt fenn. A függőfolyósokon kovácsoltvas korlátok találhatók.

  Az épület záró párkányán barokkos megfogalmazású attika teszi a házat egy historizmus korában épült főváros főútjának méltó darabjává. Ez az építészeti elem az Erzsébet körút 6. szám alatti, másik oldalon  álló ház homlokzati kialakításánál megismétlődik.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby