1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Négyemeletes (földszint+3 emelet), zártsorú beépítésű, a historizmus érett (középső) korszakát mutató épület. A körúti homlokzatán a földszint fölötti két emeleten félköríves lezárású nyílászáró keretezést találunk.Az épület középtengelyében a főbejárat fölött az első és a második emeleten szegmentíves zárterkélyt alakítottak ki.

  A földszinten egyedül a főbejárat kétszárnyú fakapuja őrzi az eredeti kialakítást. A kapun neoreneszánsz ornamentika a domináns, alsó lábazati zónájában négyzetekbe foglalt kör formájú faragások adják a díszítményrendszert (egy-egy kapuszárnyon négy-négy darab), amelyek fölött fekvő téglalap formájú faragás adja a vízszintes tagolást. A nyílászárók középső szakaszain egy-egy háromkarélyos ablaknyílás a gótika világát idézi. Ezek fölött egy-egy kagylóba foglalt kisgyermekfej a reneszánsz életörömét adja. A két kapuszárny fölött található zárógerendán egyszerű, geometrikus elemekből álló díszítményeket faragtak. A gerendát öt szakaszra osztott üvegezett lunetta koronázza. A kapu fölött induló zárterkély alsó konzolszerű részén egy szakállas férfifej díszítményt találunk.

  A főbejárat kapualját mindkét oldalon féloszlopok szakaszolják, amelyeknek a fejezeteit gótízáló leveles díszítéssel  látták el, viszont a lábazati kialakítása a klasszikus oszloprendnek megfelelő tagolású. A mennyezeten gótikus hálóbordázatot idéz a stukkóból formált kialakítás. A járólapokat az elmúlt években újakra cserélték ki.

  A ház belső lakásaiban az új tulajdonos (oktatási központ) tantermeit alakították ki, a szobák eredeti kiképzéséből csak pár nyílászáró keretezés maradt fenn. A függőfolyósokon kovácsoltvas korlátok találhatók.

  Az épület záró párkányán barokkos megfogalmazású attika teszi a házat egy historizmus korában épült főváros főútjának méltó darabjává. Ez az építészeti elem az Erzsébet körút 6. szám alatti, másik oldalon  álló ház homlokzati kialakításánál megismétlődik.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben