Zárt ház

Ferenc körút 34.

+3
 • Architect:

  Hirsch József
 • Built:

  1892
 • Build by:

  Braun József
 • Builder:

  Fekete Elek
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016

Description


,Az egykori bérház Nagykörút felőli homlokzata eklektikus képet mutat. Kialakítását tekintve zártsoros beépítésű. Az épület nem kapott rizalitokat, sem pedig erkélyeket. A háromemeletes bérház homlokzata vízszintesen négyes tagolású (egy földszinttel és az emeletekkel), lábazattal és lábazati párkánnyal, a földszinti részen kváderezett kiképzéssel, míg az első, második és harmadik emeleten vakolt falazás látható. Az egyes emeleteket párkányok választják el egymástól. A falfelület egyébként mindenhol sík.

,A középtengelyen helyezkedik el egy bejárati kapunyílás, mellette pedig két-két másik kapunyílás kapott helyet, archivolt kialakítással. Az első és második emeleten elhelyezkedő, emeletenként 5?5, azonos méretű, félköríves, kettős osztatú, hangsúlyosan keretezett ablakokat reliefes, íves timpanonok díszítik. A harmadik emeleten 7 ablak látható, tehát ez az emelet héttengelyes, s a középtengelyen, illetve a két szélső tengelyen elhelyezkedő ablakok kettős osztatúak. 

,A bérházon 1914-ben átalakításokat kezdeményezett az akkori tulajdonos, dr. Braun Károly, és az átalakítási tervek alapján számos szoba elrendezése megváltozott, vagyis átépítettek néhány konyhát és hálófülkét, így a terveknek köszönhetően egyszerűsödött az alaprajz.

,Jelentős adat, hogy a bérház hátsó traktusához közvetlenül az Elisabethinum-kórház kapcsolódott. Érdekesség továbbá, hogy itt működött az Alföldi Magyar Közművelődési Egyesület központi irodája is. Az AMKE célja a magyar nemzeti szellem fejlesztése és a szegény tanulók megsegítése volt.

,Fotó: 
,Szabó Dávid
,https://www.facebook.com/sdavpictures
,www.sdav.hu


Events of the house