1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Az egykori bérház Nagykörút felőli homlokzata eklektikus képet mutat. Kialakítását tekintve zártsoros beépítésű. Az épület nem kapott rizalitokat, sem pedig erkélyeket. A háromemeletes bérház homlokzata vízszintesen négyes tagolású (egy földszinttel és az emeletekkel), lábazattal és lábazati párkánnyal, a földszinti részen kváderezett kiképzéssel, míg az első, második és harmadik emeleten vakolt falazás látható. Az egyes emeleteket párkányok választják el egymástól. A falfelület egyébként mindenhol sík.

  A középtengelyen helyezkedik el egy bejárati kapunyílás, mellette pedig két-két másik kapunyílás kapott helyet, archivolt kialakítással. Az első és második emeleten elhelyezkedő, emeletenként 5-5, azonos méretű, félköríves, kettős osztatú, hangsúlyosan keretezett ablakokat reliefes, íves timpanonok díszítik. A harmadik emeleten 7 ablak látható, tehát ez az emelet héttengelyes, s a középtengelyen, illetve a két szélső tengelyen elhelyezkedő ablakok kettős osztatúak.

  A bérházon 1914-ben átalakításokat kezdeményezett az akkori tulajdonos, dr. Braun Károly, és az átalakítási tervek alapján számos szoba elrendezése megváltozott, vagyis átépítettek néhány konyhát és hálófülkét, így a terveknek köszönhetően egyszerűsödött az alaprajz.

  Jelentős adat, hogy a bérház hátsó traktusához közvetlenül az Elisabethinum-kórház kapcsolódott. Érdekesség továbbá, hogy itt működött az Alföldi Magyar Közművelődési Egyesület központi irodája is. Az AMKE célja a magyar nemzeti szellem fejlesztése és a szegény tanulók megsegítése volt.

   

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben