Zárt ház

Harminckettesek tere 3.

 • Architect:

  Wirth Ferenc
 • Built:

  1895
 • Build by:

  dr. Aujeszky Aladár
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  35634
 • Research:

  Geiger Zsuzsa

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A zárt sorú beépítésben álló, jelenleg hat szintes ház eredetileg két emeletes, tégla építésű eklektikus stílusú ház építési engedélyét (B7022) 1894. szeptember 12-én adta ki a Fővárosi Közmunkák Tanácsa. Az építtető tekintetes dr. Aujeszky Aladár az építész Wirth Ferenc. A lakhatási engedélyt 1895 július 14-én adta ki a VIII.ker. elöljáróság augusztus 1-i hatállyal.

Azt nem sikerült kiderítenem, hogy az eredeti terveken szereplő homlokzat került-e kialakításra, vagy már az építéskor módosítottak rajta. Az biztos, hogy Nagy Gyula Fortepánon található fényképe alapján 1956-ban nem az eredeti homlokzatot ismerhetjük fel, hanem Schöner Béla okl. mérnök által 1959-ben készült rajzához nagyon hasonlót, annál kissé díszesebbet.

Az eredeti terven az első emeleti ablaksorig tartó kváderezést párkány zárta le. Mindhárom szint ablakai félköríves záródásúak kissé csúcsos kváderezéssel , körben kiemelve. A homlokzat három tengelyes. Saroklizalit fut az első és második szint szélein. A széleken duplaszárnyú ablakok, középen páros kapcsolt ablakok szerepelnek a terven. Egyszerű kialakítású attika fal zárja a homlokzatot.

A bejárat a bal oldalon található, arányos kialakítású, az ablaknyílásoknak megfelelően félköríves záródású, szemöldökpárkányként átfutó övpárkánnyal.

A földszinti ablakok alatt rácsos pinceablakok a tetőn három szellőzőablak látható.

Összességében az 1894-es terv homlokzata nagyon egyszerű, szinte puritán a korszak eklektikus házaihoz viszonyítva.

A telek nem téglalap alakú. Az utca felől a bal és jobb oldala is hátrafelé rövidül. A rajta álló ház fordított L alaprajzú, jobb oldalon hátulról nyíló pincebejárattal. Az udvaron, az eredeti terven látható összefolyó ma nem található. A ház teljes egészében alá van pincézve, belmagassága 2,8m. Mosókonyha vízforraló üsttel, mángorlószoba, fáskamrák és az utcafront teljes szélességében raktárhelység lett tervezve. A földszinten két lakás volt. Egy háromszobás konyha, fürdőszoba, kamra, ill. egy szobakonyhás. A pincelejáró mellett külső bejáratú WC. Az első szinten egy négyszobás, három utcai szoba, a jobbszélső fürdőszoba kapcsolatos, előszoba, passzázs abból nyíló kamra, WC, konyha cselédszoba kapcsolattal. Ugyan ez a beosztás ismétlődik meg a harmadik szinten lévő lakásban. A lakások belmagassága 3,8m. Nyílászárói dupla gerébtokosak.

A házban az építtető dr. Aujeszky Aladár családja, felesége és fia, ill. özv. édesanyja Aujeszky Lipótné lakott az átadás évétől (1895) még 1928-ban is a Lakócímjegyzék alapján. Dr. Aujeszky Aladár (1869-1933) mikrobiológus. Ő vezette be Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltását. Nevéhez fűződik a róla elnevezett Aujeszky-betegség, egy állatokat érintő vírusos agyvelőgyulladás felfedezése. Ő vezette be Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltását.

1959 decemberében Schöner Béla okl. építészmérnök Építészeti és statikai műleírást készített a házról, mert a Magyar Rádió és Televízió, mint építtető emeletráépítéshez terveket rendelt tőle. Először három emeletről volt szó öt-öt garzonlakással, de az építési engedélyt 1960 októberében (H-40071-4) két emelet építésére kaptak négy-négy lakással. Schöner leírásából tudjuk, hogy a pince feletti födém dongaboltozatán kívül a többi közbenső födém vasgerendák közötti poroszsüveg boltozat. A padlásfödém csaposgerenda födém, amely igen jó állapotú, amely fölé új, masszív födém kerül, előregyártott vasbeton gerendák közti HB födém ill. téglabetétes lemez. Az új padlófödém sűrűbordás BOHM födém lesz. A tetőszerkezet megemelésre alkalmas. Új attika fal nem készül.

A felépülő két szinten szintenként négy- négy új lakás került kialakításra. Az 1962-es Lakásépítési kérdőív tanúsága szerint az építést 1961 szeptemberében kezdte az ÉM. 46.sz. áll. építőipari vállalat és 1962 augusztusában fejezték be.  Szintenként négy – négy egyszobás, fürdőszobás garzon, kettő konyhával a másik kettő főzőfülkével. Eredetileg az épület bal hátsó, udvar felőli sarkánál liftet építettek volna, de ezt már a tervekből kihúzták.

Az épület homlokzata a csupán kváderköveket imitáló első emeletig tartó díszítésen és a második szintig futó saroklizaliton túl már az 1961-62-es építkezés előtt egyéb díszítményeket kapott. Hogy mikor, arra nincs adat. A földszint teljes kváderezését párkány zárja le. A második szint ikerabalakai fölé íves tört-timpanon került oldalt lefutó sávokkal, címer-szerű középdísszel. A szélső ablakok fölé állógyámköves szemöldökpárkány és rémisztő kőarcok kerültek. A könyöklő alá ballusztrád került. Az ablakok közét kagylós díszítésű ál-szoborfülkék tagolják. A második és harmadik szintet foksorral díszített párkány választja el. A harmadik szint ablakai közé domborművű ornamentika, ill. felettük két medalion, egymás felé forduló férfi és női fej került.

1962-ben három háromosztatú franciaerkély került a homlokzatra az emeletráépítés harmadik és negyedik emeletén az alsó szintek ablakaival összhangban.

1965 február 20-án Dr. Páll Gábor és Kovács Csaba építtetők engedélyt kaptak, hogy Foytovich István építész terve alapján megoszthassák a földszint utcafronti lakását. Így két ötven nm körüli lakás jött létre, melyre 1965 augusztusában kapták meg a használatbavételi engedélyt. Mindkét lakás egy szoba hallos, fürdőszobás, főzőfülkés kamrával, WC és előszoba. Ekkor a földszinten három, az első és második szinten kettő, kettő, a negyedik és ötödik szinteken négy, négy lakás volt a házban.

Nemrégiben (adatom nincs) újabb két szinttel bővült a ház. A tetőteret építették be. Az ötödik emelet a homlokzat megemelésével lett kialakítva és teljes mértékben rímel az alsóbb kettőre. A hatodik emelet ablakai, ezek is nagyméretű, erkélyablakok a tető síkjából dobozszerűen emelkednek ki. A mai homlokzat díszei bővültek az utolsó tatarozáskor, ami valószínűleg a tetőtérbeépítéssel egyidejű. Most a ház mindkét oldalán végigfutó lizalit mellett a harmadik szinttől a hatodikig is világosabb szürkére színezett lizalit fut. Ekkor került a házba az 1962-ben már tervbe vett lift, az akkor megtervezett helyen. Az alsó három szinten a nyílászárók még az eredetiek. A bejárat terrazzoja is hibátlan. Nem tudom, hogy hány új lakás van a két legfelső szinten.

Wirth Ferenc Nándor építész lakása és telephelye a VII. ker. Rottenbiller utca 10 alatt volt. Több épületére leltem az interneten. II.ker. Tölgyfa utca 16. V.ker., Városház utca 3-5., VIII.ker. Dankó utca 10., VII.ker. Lujza utca 27-29.

Bővebben az épületről.

Sources

Events of the house