Zárt ház

Hegedűs Gyula utca 49-51.

+5
 • Architect:

  Gyárfás Antal
 • Built:

  1913, 1914
 • Build by:

  Hunnia Építő Rt.
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  ötemeletes ház
 • Researched:

  2014, 2013
 • Parcel Number:

  25359
 • Research:

  Malustyik Orsolya Malustyik Mariann Mátrai Zsófi Lovász Dávid Lovász Eszter

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épületet Gyárfás Antal építész tervezte a Hunnia Nyomda Részvénytársaság megbízásából. Az első tervek 1913 tavaszán készültek, az akkor még a Csáky utca és a Wahrmann utca (mai Hegedűs Gyula és Victor Hugo utca) által határolt telken történő négyemeletes bérház felépítéséről.

A Budapest Főváros Levéltárában található tervekből kiderül, hogy a pince nagy része a könyvnyomtatásnak lett szentelve: itt létesültek helyiségek a könyvkötészet, üzleti könyvgyártás, könyvnyomda, valamint raktárak és a gépterem számára. A földszinti alaprajzon egy két belső udvaros, három lépcsőházzal és két kapubejárattal ellátott épület látható. A földszinten 13 lakás, és a házmester otthona, valamint a Csáky utcára nézve három üzlethelyiség került kialakításra. A további tervek egyes lakások helyreállításáról, illetve lakásmegosztásról tanúskodnak.

A Budapest Czím- és Lakásjegyzéke 1913-as kiadásában a Csáky utca 45-49-es számú ingatlan(ok) tulajdonosaként Szilas Nándor és neje neve van feltüntetve. A Hunnia Nyomda Rt. mind az 1913-as, mind az 1914-es kiadványokban a Vajkay utca 3. szám alá volt bejegyezve. A helyzet az 1916-os évre megváltozott, ekkor a nyomda már a Csáky utcában található. Az 1922-1923-as kiadványban szintén ugyanezen a címen szerepel. Az épületet a II. világháború alatt találat érte, erről tanúskodik Keszthelyi Zoltán 1946. szeptember 9-én kelt, az V. kerület Elöljárójának címzett helyreállítási engedélyt kérelmező levele. Keszthelyi III. emeleti, 5. számú lakásának utca felőli, lakhatatlanná vált szobájának ajtajait, valamint a sarokszoba középső ablakát szerette volna befalaztatni, s mindehhez hozzátette: "Tekintettel arra, hogy az épület egy része ugyanis romokban van ez az ideiglenes befalazás nem rontja az esztétikai hatást."

Events of the house