1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Az épületet Gyárfás Antal építész tervezte a Hunnia Nyomda Részvénytársaság megbízásából. Az első tervek 1913 tavaszán készültek, az akkor még a Csáky utca és a Wahrmann utca (mai Hegedűs Gyula és Victor Hugo utca) által határolt telken történő négyemeletes bérház felépítéséről.

  A Budapest Főváros Levéltárában található tervekből kiderül, hogy a pince nagy része a könyvnyomtatásnak lett szentelve: itt létesültek helyiségek a könyvkötészet, üzleti könyvgyártás, könyvnyomda, valamint raktárak és a gépterem számára. A földszinti alaprajzon egy két belső udvaros, három lépcsőházzal és két kapubejárattal ellátott épület látható. A földszinten 13 lakás, és a házmester otthona, valamint a Csáky utcára nézve három üzlethelyiség került kialakításra. A további tervek egyes lakások helyreállításáról, illetve lakásmegosztásról tanúskodnak.

  A Budapest Czím- és Lakásjegyzéke 1913-as kiadásában a Csáky utca 45-49-es számú ingatlan(ok) tulajdonosaként Szilas Nándor és neje neve van feltüntetve. A Hunnia Nyomda Rt. mind az 1913-as, mind az 1914-es kiadványokban a Vajkay utca 3. szám alá volt bejegyezve. A helyzet az 1916-os évre megváltozott, ekkor a nyomda már a Csáky utcában található. Az 1922-1923-as kiadványban szintén ugyanezen a címen szerepel. Az épületet a II. világháború alatt találat érte, erről tanúskodik Keszthelyi Zoltán 1946. szeptember 9-én kelt, az V. kerület Elöljárójának címzett helyreállítási engedélyt kérelmező levele. Keszthelyi III. emeleti, 5. számú lakásának utca felőli, lakhatatlanná vált szobájának ajtajait, valamint a sarokszoba középső ablakát szerette volna befalaztatni, s mindehhez hozzátette: „Tekintettel arra, hogy az épület egy része ugyanis romokban van ez az ideiglenes befalazás nem rontja az esztétikai hatást.”

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben