Programs of the house

Hunyadi tér 3.

 • Architect:

  Illés Gyula
 • Built:

  1896
 • Build by:

  Popper István
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2018
 • Parcel Number:

  29462
 • Photo:

  Szodorai Regina
 • Research:

  Morován Júlia
 • Volunteers:

  Morován Júlia, Tóth Mónika, Sőregi Viktória, Guilherme Leick

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Hunyadi téri vásárcsarnok mellett 1896-ban épült háromemeletes, négyszintes bérházat Illés Gyula műépítész tervezte Popper István részére. A tervanyagban található első tervrajzok 1895 nyarán készültek, a használatbavételi engedélyt pedig 1896. július 22-én adta ki Budapest Székesfőváros Mérnök hivatala – azzal a különös kitétellel, hogy használatba vétel előtt a lépcsőkorlát karfáit gombokkal (!) látják el (ezek a bizonyos gombok a lecsúszkálást hivatottak megelőzni – a szerk.).  A ház tervanyagában található térrajzon látható, hogy Popper István nem csupán a Hunyadi téri, hanem a ház mögött, az Eötvös „útczára” néző telket is birtokolta, sőt annak javára a telekhatárt ugyanebben az évben nagyjából 4,5 méterrel áthelyezték.

De ki volt a tehetős építtető? Popper István nem csupán a kor egyik feltaláló mérnöke, illetve más források szerint ügyvédje, hanem sokoldalú vállalkozója is volt: a Magyar Építő Rt igazgatója, a Telefonhírmondó (Puskás Tivadar találmánya, hasonló a későbbi rádióhoz) tulajdonosa, a Magyar Aszfalt Rt. alapítója, valamint számos ármentesítő munkálat vezetője és vicinális vasútvonal építtetője.

Kialakításából adódóan és a rengeteg üzlethelyiségnek köszönhetően a házban minden bizonnyal már a megépülésétől kezdve élénken zajlott az élet, és a ház lakóin kívül feltehetően megfordult itt a belváros színe-java. 1896-tól folyamatosan itt működik a Hunyadi téri lakás-zsinagóga. 1918. október 15-én itt nyílt meg a Népjóléti Minisztérium és a Székesfőváros támogatásával a Hunyadi téri Polgári Étkezőterem. Itt működött az első budapesti népszolga önsegélyző egylet – „hivatalos órák d.u. 3-5-ig” (1903-1904) –, a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Szakegylete (1903-1907), a Star Árúforgalmi Szövetkezet (1941-1948), és a Hunyadi-Cipőáruház. Az udvarban Weinberger Miksa bútorkereskedő és az utcafronton Bánd Zsigmond lisztkereskedő üzlete volt, de a Kaufmann Simonné-féle Hungária Ostornyélgyárat is a Hunyadi tér 3-ba jegyezték be. Udvarában közel 60 éve szódaüzem, 1992 óta a Szent Erzsébet Karitász Központ, az utcai fronton pedig néhány éve a Konzolok Szervize üzlet működik.

Ahogy a Budapesti Zsidó Hitközség honlapja tájékoztat „a bérház magasföldszintjén 1896-os megalakulása óta működik neológ imaterem. A lakás-zsinagóga 2017 első felében esett át komoly felújításon, amelynek során megújult az imaház közösségi tere és konyhája, valamint új nevet is kapott, amelyet a zsinagóga belső homlokzatára is felfestettek.

A ház teljes, képes története ide kattintva letölthető PDF formátumban.

Events of the house