A ház programjai

Hunyadi tér 3.

 • Tervező:

  Illés Gyula
 • Építés éve:

  1896
 • Építtető:

  Popper István
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2018
 • Helyrajzi szám:

  29462
 • Fotó:

  Szodorai Regina
 • Kutatás:

  Morován Júlia
 • Önkéntesek:

  Morován Júlia, Tóth Mónika, Sőregi Viktória, Guilherme Leick

Leírás

A Hunyadi téri vásárcsarnok mellett 1896-ban épült háromemeletes, négyszintes bérházat Illés Gyula műépítész tervezte Popper István részére. A tervanyagban található első tervrajzok 1895 nyarán készültek, a használatbavételi engedélyt pedig 1896. július 22-én adta ki Budapest Székesfőváros Mérnök hivatala – azzal a különös kitétellel, hogy használatba vétel előtt a lépcsőkorlát karfáit gombokkal (!) látják el (ezek a bizonyos gombok a lecsúszkálást hivatottak megelőzni – a szerk.).  A ház tervanyagában található térrajzon látható, hogy Popper István nem csupán a Hunyadi téri, hanem a ház mögött, az Eötvös „útczára” néző telket is birtokolta, sőt annak javára a telekhatárt ugyanebben az évben nagyjából 4,5 méterrel áthelyezték.

De ki volt a tehetős építtető? Popper István nem csupán a kor egyik feltaláló mérnöke, illetve más források szerint ügyvédje, hanem sokoldalú vállalkozója is volt: a Magyar Építő Rt igazgatója, a Telefonhírmondó (Puskás Tivadar találmánya, hasonló a későbbi rádióhoz) tulajdonosa, a Magyar Aszfalt Rt. alapítója, valamint számos ármentesítő munkálat vezetője és vicinális vasútvonal építtetője.

Kialakításából adódóan és a rengeteg üzlethelyiségnek köszönhetően a házban minden bizonnyal már a megépülésétől kezdve élénken zajlott az élet, és a ház lakóin kívül feltehetően megfordult itt a belváros színe-java. 1896-tól folyamatosan itt működik a Hunyadi téri lakás-zsinagóga. 1918. október 15-én itt nyílt meg a Népjóléti Minisztérium és a Székesfőváros támogatásával a Hunyadi téri Polgári Étkezőterem. Itt működött az első budapesti népszolga önsegélyző egylet – „hivatalos órák d.u. 3-5-ig” (1903-1904) –, a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Szakegylete (1903-1907), a Star Árúforgalmi Szövetkezet (1941-1948), és a Hunyadi-Cipőáruház. Az udvarban Weinberger Miksa bútorkereskedő és az utcafronton Bánd Zsigmond lisztkereskedő üzlete volt, de a Kaufmann Simonné-féle Hungária Ostornyélgyárat is a Hunyadi tér 3-ba jegyezték be. Udvarában közel 60 éve szódaüzem, 1992 óta a Szent Erzsébet Karitász Központ, az utcai fronton pedig néhány éve a Konzolok Szervize üzlet működik.

Ahogy a Budapesti Zsidó Hitközség honlapja tájékoztat „a bérház magasföldszintjén 1896-os megalakulása óta működik neológ imaterem. A lakás-zsinagóga 2017 első felében esett át komoly felújításon, amelynek során megújult az imaház közösségi tere és konyhája, valamint új nevet is kapott, amelyet a zsinagóga belső homlokzatára is felfestettek.

A ház teljes, képes története ide kattintva letölthető PDF formátumban.

A ház programjai