Zárt ház

Jászai Mari tér 4/a-b

+3
 • Architect:

  Fried Miksa
 • Built:

  1937
 • Build by:

  Weiss Jenő és húga
 • Builder:

  Neuschlosz Albert
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  25119/1-2.
 • Photo:

  Dési Kriszti
 • Research:

  Tóth Anna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Jászai Mari (egykori Rudolf, majd Rudolf trónörökös) tér 4/a-b szám alatti bérházegyüttes megrendelői méltóságos báró csepeli Weiss Jenő úr és húga, Weiss Edith úrnő, akik Weiss Manfréd, az ország egyik legjelentősebb gyáriparosa, az Acél- és Fémművek alapítójának gyermekei voltak. Weiss Jenő okleveles mérnökként fivérével, Alfonzzal együtt részt vállalt apjuk gyártelepének műszaki és gazdasági irányításában. Weiss Edith hajadonként, műtőasszisztensi végzettséggel a család jótékonysági tevékenységének irányítója volt.

A bérházak egyik tervezője Fried Miksa volt. Az 1895-ben született építész 1922-ben szerzett építészi oklevelet. Tagja volt a Budapesti Mérnöki Kamarának. 1939-ig egyik állandó tervezőtársa volt Fenyves István. Együttműködésük gyümölcseként Budapest számos modern és art deco stílusú házzal gazdagodott. A tervezőpáros nevéhez fűződik többek között az Attila utca 115. és 117. (I. kerület), a Retek utca 19-21. (II. kerület), és a Sas utca 7. (V. kerület) szám alatti bérházak. Fried Miksa a korszak neves építészei közül Kirschner Józseffel is együtt dolgozott. Közösen tervezték a Lövőház utca 19-33. szám alatti, nyolc házból álló impozáns épületegyüttest.

A másik építész, aki közreműködött a Jászai Mari tér 4. tervezésében, Ligeti Pál volt. A festőművészként, filozófusként és művészeti íróként is tevékenykedő építész a budapesti Műegyetemen szerezte diplomáját. A magyar építészeti avantgard egyik fő szószólója 1911-ben nyitotta meg tervezőirodáját, ahol többek között a Gropius-tanítvány Molnár Farkassal dolgozott együtt. Közösen megálmodott villaépületeik a Napraforgó és a Bimbó utcában találhatóak, de az ő nevükhöz fűződik a Gellért-hegyi Delej-villa tervezése is.

Az első tervek az eredetileg 1236/a helyrajzi számú házakhoz 1936-ban készültek el. Egy egy évvel később, 1937-ben készült tervben véglegesítették a homlokzati elemeket és a helyiségek elosztását. Emellett a háborús előírásoknak megfelelően a 4/a szám alatti ház pincéjében óvóhelyet létesítettek. A házakat 1937-ben kivitelezték, Neuschlosz Albert építőmester vezetésével.

Az Jászai Mari tér 4/a-b szám alatt található, eredetileg 1236/a helyrajzi számú épületek zárt sorban álló, modern stílusú bérházak. Homlokzatuk a Duna felé néz. A két épület homlokzata tengelyesen szimmetrikus, stíluselemeit tekintve is egységes képet mutat; a két bejáraton kívül más nem árulkodik arról, hogy két különálló épület rejtőzik mögötte. A nyolctengelyes homlokzatot hattengelyes középrizalit tagolja, mely a II-VI. emelet szintjéig tart. A két középső tengelyen a II-VI. emeletig beugró erkélyek találhatóak. A VII. emeleten a középrizalit felett összefüggő erkélysor húzódik, melyet üveg féltető árnyékol. A szélső tengelyeken a II-VII. emeletig nyitott erkélyek találhatóak. Az erkélyeket rombuszmintás kovácsoltvas mellvéd zárja le. A földszinti és az első emeleti homlokzat márványburkolatos. A földszint, illetve az I. emelet egyenes záródású nyílásainak ritmusát a középrizalitot alátámasztó kannelúrázott pillérek tagolják. A két bejárati kaput a földszinti bolthelyiségek kirakatai fogják közre.

Az épületek belső elrendezése is hasonló képet mutat. A kapukon belépve márványborítású kapualjba érünk, melyeknek különlegessége a plafonon lévő üvegsor alatt rejtőző világítás. A kapualjon át érhető el a zárt lépcsőház, illetve a lift. Innen nyílik továbbá a füvesített belsőudvar, ahová az udvari traktus lakásainak erkélyei is néznek. Eredetileg a házak földszintjén kapott helyet még a garçon-, és a házmesterlakás, illetve a portásfülke. Az utcafronton üzletek kialakítására alkalmas, kirakatszekrényes, utcafronti bejáraton át megközelíthető bolthelyiségek húzódtak. Az üzletekhez tartozó raktárhelyiségek a pincében voltak, csakúgy, mint a ház lakóinak tárolórekeszei, a szénraktár, a kazánház, illetve a liftgépház. A lakások az első emelettől a mansardig, azaz a hetedik emeletig kerültek kialakításra. Míg az I. és a VII. emeleteken 3 szoba + hall + cselédszobás lakások, a II-VI. emeleteken 4 szoba + hall + cselédszobás lakások voltak. A padlásszinten lakott a viceházmester, illetve itt voltak a személyzet munkájához szükséges helyiségek – a mosókonyha, a vasaló, mángorló, poroló és szárító helyiségek. A cselédfürdő is ezen a szinten kapott helyet.

A ház földszintjének egyik utcafronti üzlethelyiségeiben volt az 1940-es években Szőnyi Jenő úr pipere és illatszerüzlete. A házban működött továbbá egy rövid ideig ugyanebben az évtizedben a Gurka Márton főszerkesztő által jegyzett Budapesti Értesítő  című lap szerkesztősége. A Jászai Mari tér 4/a szám alatti házban lakott Radnai György Kossuth-díjas operaénekes, akinek emlékét a bérházegyüttes falán márványtábla őrzi.

Events of the house