1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Jászai Mari (egykori Rudolf, majd Rudolf trónörökös) tér 4/a-b szám alatti bérházegyüttes megrendelői méltóságos báró csepeli Weiss Jenő úr és húga, Weiss Edith úrnő, akik Weiss Manfréd, az ország egyik legjelentősebb gyáriparosa, az Acél- és Fémművek alapítójának gyermekei voltak. Weiss Jenő okleveles mérnökként fivérével, Alfonzzal együtt részt vállalt apjuk gyártelepének műszaki és gazdasági irányításában. Weiss Edith hajadonként, műtőasszisztensi végzettséggel a család jótékonysági tevékenységének irányítója volt.

  A bérházak egyik tervezője Fried Miksa volt. Az 1895-ben született építész 1922-ben szerzett építészi oklevelet. Tagja volt a Budapesti Mérnöki Kamarának. 1939-ig egyik állandó tervezőtársa volt Fenyves István. Együttműködésük gyümölcseként Budapest számos modern és art deco stílusú házzal gazdagodott. A tervezőpáros nevéhez fűződik többek között az Attila utca 115. és 117. (I. kerület), a Retek utca 19-21. (II. kerület), és a Sas utca 7. (V. kerület) szám alatti bérházak. Fried Miksa a korszak neves építészei közül Kirschner Józseffel is együtt dolgozott. Közösen tervezték a Lövőház utca 19-33. szám alatti, nyolc házból álló impozáns épületegyüttest.

  A másik építész, aki közreműködött a Jászai Mari tér 4. tervezésében, Ligeti Pál volt. A festőművészként, filozófusként és művészeti íróként is tevékenykedő építész a budapesti Műegyetemen szerezte diplomáját. A magyar építészeti avantgard egyik fő szószólója 1911-ben nyitotta meg tervezőirodáját, ahol többek között a Gropius-tanítvány Molnár Farkassal dolgozott együtt. Közösen megálmodott villaépületeik a Napraforgó és a Bimbó utcában találhatóak, de az ő nevükhöz fűződik a Gellért-hegyi Delej-villa tervezése is.

  Az első tervek az eredetileg 1236/a helyrajzi számú házakhoz 1936-ban készültek el. Egy egy évvel később, 1937-ben készült tervben véglegesítették a homlokzati elemeket és a helyiségek elosztását. Emellett a háborús előírásoknak megfelelően a 4/a szám alatti ház pincéjében óvóhelyet létesítettek. A házakat 1937-ben kivitelezték, Neuschlosz Albert építőmester vezetésével.

  Az Jászai Mari tér 4/a-b szám alatt található, eredetileg 1236/a helyrajzi számú épületek zárt sorban álló, modern stílusú bérházak. Homlokzatuk a Duna felé néz. A két épület homlokzata tengelyesen szimmetrikus, stíluselemeit tekintve is egységes képet mutat; a két bejáraton kívül más nem árulkodik arról, hogy két különálló épület rejtőzik mögötte. A nyolctengelyes homlokzatot hattengelyes középrizalit tagolja, mely a II-VI. emelet szintjéig tart. A két középső tengelyen a II-VI. emeletig beugró erkélyek találhatóak. A VII. emeleten a középrizalit felett összefüggő erkélysor húzódik, melyet üveg féltető árnyékol. A szélső tengelyeken a II-VII. emeletig nyitott erkélyek találhatóak. Az erkélyeket rombuszmintás kovácsoltvas mellvéd zárja le. A földszinti és az első emeleti homlokzat márványburkolatos. A földszint, illetve az I. emelet egyenes záródású nyílásainak ritmusát a középrizalitot alátámasztó kannelúrázott pillérek tagolják. A két bejárati kaput a földszinti bolthelyiségek kirakatai fogják közre.

  Az épületek belső elrendezése is hasonló képet mutat. A kapukon belépve márványborítású kapualjba érünk, melyeknek különlegessége a plafonon lévő üvegsor alatt rejtőző világítás. A kapualjon át érhető el a zárt lépcsőház, illetve a lift. Innen nyílik továbbá a füvesített belsőudvar, ahová az udvari traktus lakásainak erkélyei is néznek. Eredetileg a házak földszintjén kapott helyet még a garçon-, és a házmesterlakás, illetve a portásfülke. Az utcafronton üzletek kialakítására alkalmas, kirakatszekrényes, utcafronti bejáraton át megközelíthető bolthelyiségek húzódtak. Az üzletekhez tartozó raktárhelyiségek a pincében voltak, csakúgy, mint a ház lakóinak tárolórekeszei, a szénraktár, a kazánház, illetve a liftgépház. A lakások az első emelettől a mansardig, azaz a hetedik emeletig kerültek kialakításra. Míg az I. és a VII. emeleteken 3 szoba + hall + cselédszobás lakások, a II-VI. emeleteken 4 szoba + hall + cselédszobás lakások voltak. A padlásszinten lakott a viceházmester, illetve itt voltak a személyzet munkájához szükséges helyiségek – a mosókonyha, a vasaló, mángorló, poroló és szárító helyiségek. A cselédfürdő is ezen a szinten kapott helyet.

  A ház földszintjének egyik utcafronti üzlethelyiségeiben volt az 1940-es években Szőnyi Jenő úr pipere és illatszerüzlete. A házban működött továbbá egy rövid ideig ugyanebben az évtizedben a Gurka Márton főszerkesztő által jegyzett Budapesti Értesítő  című lap szerkesztősége. A Jászai Mari tér 4/a szám alatti házban lakott Radnai György Kossuth-díjas operaénekes, akinek emlékét a bérházegyüttes falán márványtábla őrzi.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben