Zárt ház

József körút 31/a

+3
 • Built:

  1890
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2018, 2016

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A József körút 31/a számú épület a körút és a Kölcsey utca sarkán álló lakóház. Főhomlokzata a körútra néz, itt van a főbejárat is, de a földszinten található sörözőnek egy kisebb, külön bejárata is nyílik a Kölcsey utcára. Egy ötszintes, pincés, nyeregtetővel fedett házról van szó; homlokzatának lábazati szintjén és első emeletén rusztikázott kváderezés látható, a szemöldökkövek enyhe hangsúlyozásával. A keleti, József körútra néző homlokzaton 3-3 ablaktengely által közrefogva helyezkedik el a bérház bejárata. Az első emeletet a további négytől párkányzat választja el, ezeken az emeleteken már sima vakolat látható. A főkapu feletti nyílások aediculás keretezést kaptak ornamentális díszítésű ablakszemöldökkel a második, hagyományos timpanonos záródással a harmadik emeleten. A második emelet ablakai füzérdíszes, maszkos, félköríves záródású szemöldökkel, pálcás keretezéssel, kisebb volutás konzolokkal bírnak. A harmadik emeleten timpanonos, a felső emeleteken egyszerűbb, egyenes záródású nyílások láthatók. Az emeletek belmagassága felfelé haladva egyre csökken. A sarokrész mind az öt emeleten kiemelést, sarokrizalitot kap a nyílások tagolása és a homlokzat síkjának kiugratása által, mindkét oldalon egy-egy ablaktengely hosszában a kapu felett már említett formában, nagyobb féloszlopokkal és nyílásokkal. A legfelső emelet egy párkánnyal van elválasztva a többitől, lehetséges, hogy ezt később húzták fölé, tekintve, hogy itt a sarokarmírozások is elmaradnak és a ház magasabb a szomszédos épületek főpárkányánál.

Alaprajza U alakot formál két szárnyával a nyugati oldal felé, ahol a Kölcsey utcai szomszéd háztól tűzfal választja el. A belső udvart tehát nyugatról ez a fal, a többi irányból pedig a függőfolyosós lakóház határolja. A kapualjban kő Szabó Dezső emléktábla áll, Andrássy Kurta János szobrász 1941-es műve.

Stílusát tekintve az épület főként klasszicista elemeket hordoz, de már a neobarokk felé hajló díszítő elemekkel.

A telken korábban (1864-1867) egy földszintes lakóépület állt egyemeletes toldalékkal, építtetője Rusz János volt, a tervező és kivitelező (építőmester) pedig Hild Károly. A mai épület feltehetően 1890 körül épült ennek helyére, de tervezőjét és építtetőjét tervanyag hiányában nem ismerjük.

A legkorábbi megmaradt átalakítási tervek azok, amelyek az 1977-ben kialakított Pikoló kisvendéglőhöz készültek. 1978-ban nyílt meg itt a „Berlini Suszterinashoz” címzett sörbár, amelynek utóda a közelmúltig működött itt. A Weil József felelős tervező által szignált tervek tanúsága szerint „a WC helyiségekben, előterekben, pissoirban, mosogatóban, grill-konyhában, egy sor mettlachi lábazat és 16 sor csempe falburkolat készül. Előadótérben, különteremben, szélfogóban és közös wc előtérben klinker padlóburkolat készül. A többi gazdasági és szociális helyiségben mettlachi padlóburkolat készül. Az üzlettérben és a szélfogóban cittlingelt nemesvakolat készül. A többi helyiségben és a szabad falfelületeken sima vakolat és háromszori fehér meszelés készül. Az üzlet átalakítása az NDK-val közös kooperációban történik. A berendezési munkákat és a belső építészeti kialakításokat az NDK partner készíti és szállítja, saját tervei alapján.” A söröző bejárata a Kölcsey utcáról nyílik, innen a „szélfogóba” lépünk. Szemben az előtér, ahonnan a mosdók és a „pissoir” nyílik. Balra haladva lépünk be a sörárba. Egy, a Kölcsey utcával párhuzamos hosszanti terembe jutunk, ahol jobb oldalt az ablaksornál asztalok, (boxok) vannak, bal oldalt pedig a pult a sörcsapokkal. Átsétálva a helyiségen a különterembe jutunk, ennek ablaka a József körútra nyílik. A bárból tálaló, mosogató, konyha nyílik, hátul közlekedőn át raktár és személyzeti öltözők, mosdó.

A ’90-es években alkatrészbolt nyílt itt, ami helyiségek összevonásával és áru raktározására alkalmas galéria emelésével járt.

Events of the house