1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A József körút 31/a számú épület a körút és a Kölcsey utca sarkán álló lakóház. Főhomlokzata a körútra néz, itt van a főbejárat is, de a földszinten található sörözőnek egy kisebb, külön bejárata is nyílik a Kölcsey utcára. Egy ötszintes, pincés, nyeregtetővel fedett házról van szó; homlokzatának lábazati szintjén és első emeletén rusztikázott kváderezés látható, a szemöldökkövek enyhe hangsúlyozásával. A keleti, József körútra néző homlokzaton 3-3 ablaktengely által közrefogva helyezkedik el a bérház bejárata. Az első emeletet a további négytől párkányzat választja el, ezeken az emeleteken már sima vakolat látható. A főkapu feletti nyílások aediculás keretezést kaptak ornamentális díszítésű ablakszemöldökkel a második, hagyományos timpanonos záródással a harmadik emeleten. A második emelet ablakai füzérdíszes, maszkos, félköríves záródású szemöldökkel, pálcás keretezéssel, kisebb volutás konzolokkal bírnak. A harmadik emeleten timpanonos, a felső emeleteken egyszerűbb, egyenes záródású nyílások láthatók. Az emeletek belmagassága felfelé haladva egyre csökken. A sarokrész mind az öt emeleten kiemelést, sarokrizalitot kap a nyílások tagolása és a homlokzat síkjának kiugratása által, mindkét oldalon egy-egy ablaktengely hosszában a kapu felett már említett formában, nagyobb féloszlopokkal és nyílásokkal. A legfelső emelet egy párkánnyal van elválasztva a többitől, lehetséges, hogy ezt később húzták fölé, tekintve, hogy itt a sarokarmírozások is elmaradnak és a ház magasabb a szomszédos épületek főpárkányánál.

  Alaprajza U alakot formál két szárnyával a nyugati oldal felé, ahol a Kölcsey utcai szomszéd háztól tűzfal választja el. A belső udvart tehát nyugatról ez a fal, a többi irányból pedig a függőfolyosós lakóház határolja. A kapualjban kő Szabó Dezső emléktábla áll, Andrássy Kurta János szobrász 1941-es műve.

  Stílusát tekintve az épület főként klasszicista elemeket hordoz, de már a neobarokk felé hajló díszítő elemekkel.

  A telken korábban (1864-1867) egy földszintes lakóépület állt egyemeletes toldalékkal, építtetője Rusz János volt, a tervező és kivitelező (építőmester) pedig Hild Károly. A mai épület feltehetően 1890 körül épült ennek helyére, de tervezőjét és építtetőjét tervanyag hiányában nem ismerjük.

  A legkorábbi megmaradt átalakítási tervek azok, amelyek az 1977-ben kialakított Pikoló kisvendéglőhöz készültek. 1978-ban nyílt meg itt a „Berlini Suszterinashoz” címzett sörbár, amelynek utóda a közelmúltig működött itt. A Weil József felelős tervező által szignált tervek tanúsága szerint „a WC helyiségekben, előterekben, pissoirban, mosogatóban, grill-konyhában, egy sor mettlachi lábazat és 16 sor csempe falburkolat készül. Előadótérben, különteremben, szélfogóban és közös wc előtérben klinker padlóburkolat készül. A többi gazdasági és szociális helyiségben mettlachi padlóburkolat készül. Az üzlettérben és a szélfogóban cittlingelt nemesvakolat készül. A többi helyiségben és a szabad falfelületeken sima vakolat és háromszori fehér meszelés készül. Az üzlet átalakítása az NDK-val közös kooperációban történik. A berendezési munkákat és a belső építészeti kialakításokat az NDK partner készíti és szállítja, saját tervei alapján.” A söröző bejárata a Kölcsey utcáról nyílik, innen a „szélfogóba” lépünk. Szemben az előtér, ahonnan a mosdók és a „pissoir” nyílik. Balra haladva lépünk be a sörárba. Egy, a Kölcsey utcával párhuzamos hosszanti terembe jutunk, ahol jobb oldalt az ablaksornál asztalok, (boxok) vannak, bal oldalt pedig a pult a sörcsapokkal. Átsétálva a helyiségen a különterembe jutunk, ennek ablaka a József körútra nyílik. A bárból tálaló, mosogató, konyha nyílik, hátul közlekedőn át raktár és személyzeti öltözők, mosdó.

  A ’90-es években alkatrészbolt nyílt itt, ami helyiségek összevonásával és áru raktározására alkalmas galéria emelésével járt.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. Hidvégi Violetta: Pest város Építő Bizottmányának iratai, I. Budapest. 2004.
  2. Déry Attila: Józsefváros: VIII. kerület. Terc Kiadó, Budapest, 2007.
  3. Rajna György: Budapest köztéri szobrainak katalógusa. Bp. Városszépítő Egylet, Bp. 1989

  Házak a közelben