This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  A Bp. VIII. József krt. 40. szám alatti lakóépület a Budapesti Levéltárban fellelt engedélyezési terv szerint az építtető tulajdonos Tek. Matits Döméné szül. Kedvessy Mária úrnő megbízásából épült. Az építtető és férje az 1891-92. évi Lakcímjegyzék szerint a VII. Dob u. 4806/a-b alatt lakott. A terveket Baumann és Kölber építészek (Bp. Ó utcza 41.sz.) jegyezték 1891. június 1-i dátummal, melyet a Fővárosi Közmunkák Tanácsának Műszaki Osztálya 2654/1891 számmal hagyott jóvá.

  A bérházépítés jól jövedelmező gazdasági befektetés volt. Matits Döméné is több bérház építtetője, így pl.: a szomszédos 42. szám alatti épület esetében is, de a Kertész u. 23. szám alatti kétemeletes épület is az ő megbízása alapján épült 1888-ban, ugyancsak Baumann és Kölber tervezésében, melyet azonban 2006-ban elbontottak, ma üres telek. Matits Döméné férje a Magyar Általános Hitelbank levél – és szertárgondnoka volt, az intézetben dolgozott 1867-től, 1878-ban azonban azonnal elbocsátották, mert elveszített 6400 forintnyi összeget, a követelést pedig budai ingatlanára tábláztatták be.

  Baumann és Kölber építészek az eklektika stílusjegyeivel több bérházat terveztek a Körúton, így ismereteink szerint a József krt. 38. és 72.  sz. épületeket, áttervezték a 42-t, de ők tervezték a Váci út 171. szám alatti bérházat 1889-ben, és kivitelezésükben készült a Somogyi Béla u. 22. szám alatti lakóépület is.

  A valamikori bérházban a földszinten személyzetnek épült 2 lakás, kocsiszín szerszámos kamrával ? gyakorlatilag istálló, melyhez boltíves kapuszínen keresztül sárga keramit kockákon hajtottak be ? az utcai részen boltok kerültek kialakításra, az emeleteken pedig szintenként 4-4 lakás. Az emeleti lakások közül kettő, mely utcai nézetű, nagy alapterületű, 3-4 szobás, fürdőszobával és cselédszobával is ellátott, a hátsó lakások lényegesen kisebbek, fürdő nélküliek. A melléklépcsőházban közös használatú illemhelyiség. A pincében raktárak és fáskamrák.

  Ma 15 db lakás és 3 üzlethelyiség található az épületben. A bejárati kapu jobb oldalán pénzváltó és zálogház, bal oldalán akkumulátor és töltőbolt, valamint egy használaton kívüli, üres, bezárt, volt órás üzlet.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  References

  1. HU BFL XV.17.d.329 Építési ügyosztályok tervtára (1873-2006)

  Houses nearby