1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A Bp. VIII. József krt. 40. szám alatti lakóépület a Budapesti Levéltárban fellelt engedélyezési terv szerint az építtető tulajdonos Tek. Matits Döméné szül. Kedvessy Mária úrnő megbízásából épült. Az építtető és férje az 1891-92. évi Lakcímjegyzék szerint a VII. Dob u. 4806/a-b alatt lakott. A terveket Baumann és Kölber építészek (Bp. Ó utcza 41.sz.) jegyezték 1891. június 1-i dátummal, melyet a Fővárosi Közmunkák Tanácsának Műszaki Osztálya 2654/1891 számmal hagyott jóvá.

  A bérházépítés jól jövedelmező gazdasági befektetés volt. Matits Döméné is több bérház építtetője, így pl.: a szomszédos 42. szám alatti épület esetében is, de a Kertész u. 23. szám alatti kétemeletes épület is az ő megbízása alapján épült 1888-ban, ugyancsak Baumann és Kölber tervezésében, melyet azonban 2006-ban elbontottak, ma üres telek. Matits Döméné férje a Magyar Általános Hitelbank levél – és szertárgondnoka volt, az intézetben dolgozott 1867-től, 1878-ban azonban azonnal elbocsátották, mert elveszített 6400 forintnyi összeget, a követelést pedig budai ingatlanára tábláztatták be.

  Baumann és Kölber építészek az eklektika stílusjegyeivel több bérházat terveztek a Körúton, így ismereteink szerint a József krt. 38. és 72.  sz. épületeket, áttervezték a 42-t, de ők tervezték a Váci út 171. szám alatti bérházat 1889-ben, és kivitelezésükben készült a Somogyi Béla u. 22. szám alatti lakóépület is.

  A valamikori bérházban a földszinten személyzetnek épült 2 lakás, kocsiszín szerszámos kamrával ? gyakorlatilag istálló, melyhez boltíves kapuszínen keresztül sárga keramit kockákon hajtottak be ? az utcai részen boltok kerültek kialakításra, az emeleteken pedig szintenként 4-4 lakás. Az emeleti lakások közül kettő, mely utcai nézetű, nagy alapterületű, 3-4 szobás, fürdőszobával és cselédszobával is ellátott, a hátsó lakások lényegesen kisebbek, fürdő nélküliek. A melléklépcsőházban közös használatú illemhelyiség. A pincében raktárak és fáskamrák.

  Ma 15 db lakás és 3 üzlethelyiség található az épületben. A bejárati kapu jobb oldalán pénzváltó és zálogház, bal oldalán akkumulátor és töltőbolt, valamint egy használaton kívüli, üres, bezárt, volt órás üzlet.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. HU BFL XV.17.d.329 Építési ügyosztályok tervtára (1873-2006)

  Házak a közelben