Programs of the house

József körút 50.

+2
 • Architect:

  Antal Dörschug
 • Built:

  1872
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A bérház építtetője Habelt (Deák) Karolina volt, aki Dörschug Antalt bízta meg a tervek elkészítésével. Deák Karolina családja a túloldalon (József krt. 55.), a körút és a Baross utca sarkán üzemeltette a Deák Kávéházat. Dörschug Antal építész másik, szintén műemléki védettséget élvező épülete a Veres Pálné u. 5. sz.(1868) alatt található. Ő tervezte például az Arany Sas fogadó (Kossuth Lajos u. 20.) emeletráépítését is 1867-ben.[1]

A tervanyagban csupán két átalakításról találunk rajzokat. A földszintéről 1891-ben, az építtető Habelt Ede, az építőmester pedig Klein H. János volt. Szintén a földszinten végeztetett átalakításokat a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank (1869-ben alapította a Bécsben székelő alsó-ausztriai Escompte-Gesellschaft, mely átvette a Budapesten létezett C. J. Malvieux-féle bank- és váltóház üzletét. Alapításai igen nevezetesek, például a magyar fegyvergyár, a magyar agrár- és járadékbank, a Schönichen-Hartmann-féle hajógyár és sok más vállalat.)1942-ben, az építőmester pedig Lindwurm György volt. 

A neoreneszánsz stílusú, zárt sorban álló sarokház négyszintes és egy udvarral rendelkezik. A nyugati, József körútra néző homlokzata tizenkéttengelyes, a déli oldal pedig kilenctengelyes. Mindkét homlokzat síkjából a szélső két-két tengelyben rizalit ugrik ki. Egyszintes lábazat fut körbe az épületen, a földszint nyílásai félkörívesek és sávozás kereteli őket. Az első emelet alatti övpárkány felett stukkós mellvéd helyezkedik el. A második szint füles ablakai vízszintes záródásúak, a középső tengelyekben félköríves aediculával vannak ellátva. A rizalitokon nyíló két-két nyílást kétoldalt kannelúrázott, korinthizáló pilaszterek, középen pedig kariatida emeli ki, koszorús frízű szemöldökpárkány zárja le. A második emelet egyenes záródású ablakainak mellvédje összekapcsolódik az alsóbb szint nyílásaival, a rizalitokon palmetták díszítik. A harmadik szint füles ablakai közt a rizalitokon stukkós díszítésű lemez helyezkedik el a szárak mentén, a szint mindne nyílása felett egyenes záródású szemöldökpárkány emelkedik ki a homlokzat síkjából. A negyedik szintet övpárkány választja el a harmadiktól, ami egyben az ablakok mellvédje is. A harmadik emelet nyílásai szintén vízszintes záródásúak, füles a keretük és egyenes záródású szemöldökpárkány zárja őket. A koronázópárkány fríze a rizalitokon ornamentális díszítésű, emellett fogazatos és konzolos.  Lapos hajlásszögű tető fedi az épületet. 

Az épület jó műszaki állapotban van, láthatóan karbantartják.

 

Felhasznált irodalom:

Budapesr Főváros Levéltára iratai, XV.17.d.329 - 35230

Zakariás G. Sándor: Budapest (Magyarország Művészeti Emlékei 3., szerk.: Genthon István), Budapest, 1961, p. 160. 

Hidvégi Violetta: Pest város Építő Bizottmányának iratai. Repetórium II., Budapest, 2004

Déry Attila: Józsefváros: VIII. kerület. Terc Kiadó, Budapest, 2007, p. 202.

 

Events of the house