1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  ,A bérház építtetője Hebelt (Deák) Karolina volt, aki Dörschung Antalt bízta meg a tervek elkészítésével. Deák Karolina családja a túloldalon (József krt. 55.), a körút és a Baross utca sarkán üzemeltette a Deák Kávéházat. Dörschung Antal építész másik, szintén műemléki védettséget élvező épülete a Veres Pálné u. 5. sz.(1868) alatt található. ő tervezte például az Arany Sas fogadó (Kossuth Lajos u. 20.) emeletráépítését is 1867-ben.

  ,,,A tervanyagban csupán két átalakításról találunk rajzokat. A földszintéről 1891-ben, az építtető Habelt Ede, az építőmester pedig Klein H. János volt. Szintén a földszinten végeztetett átalakításokat a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank (1869-ben alapította a Bécsben székelő alsó-ausztriai Escompte-Gesellschaft, mely átvette a Budapesten létezett C. J. Malvieux-féle bank- és váltóház üzletét. Alapításai igen nevezetesek, például a magyar fegyvergyár, a magyar agrár- és járadékbank, a Schönichen-Hartmann-féle hajógyár és sok más vállalat) 1942-ben, az építőmester pedig Lindwurm György volt.

  ,

  ,,,,,A neoreneszánsz stílusú, zárt sorban álló sarokház négyszintes és egy udvarral rendelkezik. A nyugati, József körútra néző homlokzata tizenkéttengelyes, a déli oldal pedig kilenctengelyes. Mindkét homlokzat síkjából a szélső két-két tengelyben rizalit ugrik ki. Egyszintes lábazat fut körbe az épületen, a földszint nyílásai félkörívesek és sávozás kereteli őket.

  ,

  ,

  ,Fotók:
  ,Szodorai Regina
  ,reginaszodorai.com
  ,https://www.facebook.com/reginaszodorai.photographer

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben