Zárt ház

József körút 67.

 • Architect:

  Fekete Elek
 • Built:

  1889
 • Build by:

  Krail Irma
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  36786
 • Research:

  Bede-Fazekas Janka

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A korábbi épület 1879-ben épült gróf Somssich Istvánné megbízásából. A tervek szerint az építészek Hauser János és Gottgeb Antal voltak, egy helytörténeti írás szerint viszont Feszty Adolf volt az építész.[1] 1884-ből származnak a Krail Irmának készített tervek, amiken Tütkovits István építőmester neve van feltüntetve. A Krail család a József krt. 67., 69., 71. és 73. sz. alatti épületek tulajdonosa volt.[1] A ma látható épület 1889-ben épült szintén Krail Irma megbízásából, az építész pedig Fekete Elek volt.[2] 1927-ben már a báró Strahlendorff Brúnóné sz. Krail Irma népnevelési alap tulajdonát képezte a ház, ekkor Palinay Győző építész alakította át. 1928-ban pedig emeletráépítéssel és toldalékkal egészítette ki az épületet Bauer Emil építész. A légvédelmi óvóhelyet Dopita András tervezte 1941-ben, 1945-ben Kovács Nándor építőmester módosította a földszintet.

A hatszintes, zárt sorban álló, neoreneszánsz stílusú bérház egy észak felé nyitott udvarral rendelkezik. Keltre néző főhomlokzata hattengelyes, a délről számított öt tengely a két szélén armírozott. A kétszintes lábazatot erőteljesen kiugratott párkány zárja le. A délről számított harmadik tengelyben nyílik a félköríves záródású kapu, két oldalán két tengelyt átfogó, vízszintes záródású kirakat és bejárat helyezkedik el. A földszint rusztikus kváderezésű, párkány zárja le. Az első emelet ablakai alatt, az északi toldalékot leszámítva, bábos mellvéd helyezkedik el, a délről számított harmadik tengelyben konzolos erkély nyílik. A nyílások félkörívesek, ión háromnegyed oszlopok állnak a száraik mentén, fogazatos háromszögű aedicula zárja le őket. Ez nem vonatkozik az északi tengelyre, itt egy keret nélküli, egyenes záródású ablak nyílik és ugyanez ismétlődik a legfelsőbb szintig. A második emelettől egy keskeny övpárkány választja el az alsóbb szintet, a vízszintes záródású ablakok felett félköríves a szemöldökpárkány. A harmadik emeleten is egyenes záródásúak a nyílások, párkányukkal egy vonalban fut az övpárkány, háromszögű aedicula díszíti őket. A negyedik emelet ablaki is ilyen kialakításúak, de szemöldökpárkányuk egyenes lezárású. Felettük fogazatos párkány fut, az ötödik emelet vízszintes lezárású ablakai mellett egy-egy ión oszlop támasztja meg a fogazatos koronázópárkányt. Az északi első tengelyben palalapok borítják a nyílás környékét. Az előteret pilaszterek és félköríves, stukkós ívközű fülkék tagolják. Északra nyílik belőle a hosszan elnyúló lépcsőház. Az udvaron belülről is vezetnek fel lépcsők az első emeletre. A belső homlokzatok nyílásai egyenes záródásúak, a harmadik emeleten aediculásak.

Events of the house