1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A korábbi épület 1879-ben épült gróf Somssich Istvánné megbízásából. A tervek szerint az építészek Hauser János és Gottgeb Antal voltak, egy helytörténeti írás szerint viszont Feszty Adolf volt az építész.[1] 1884-ből származnak a Krail Irmának készített tervek, amiken Tütkovits István építőmester neve van feltüntetve. A Krail család a József krt. 67., 69., 71. és 73. sz. alatti épületek tulajdonosa volt.[1] A ma látható épület 1889-ben épült szintén Krail Irma megbízásából, az építész pedig Fekete Elek volt.[2] 1927-ben már a báró Strahlendorff Brúnóné sz. Krail Irma népnevelési alap tulajdonát képezte a ház, ekkor Palinay Győző építész alakította át. 1928-ban pedig emeletráépítéssel és toldalékkal egészítette ki az épületet Bauer Emil építész. A légvédelmi óvóhelyet Dopita András tervezte 1941-ben, 1945-ben Kovács Nándor építőmester módosította a földszintet.

  A hatszintes, zárt sorban álló, neoreneszánsz stílusú bérház egy észak felé nyitott udvarral rendelkezik. Keltre néző főhomlokzata hattengelyes, a délről számított öt tengely a két szélén armírozott. A kétszintes lábazatot erőteljesen kiugratott párkány zárja le. A délről számított harmadik tengelyben nyílik a félköríves záródású kapu, két oldalán két tengelyt átfogó, vízszintes záródású kirakat és bejárat helyezkedik el. A földszint rusztikus kváderezésű, párkány zárja le. Az első emelet ablakai alatt, az északi toldalékot leszámítva, bábos mellvéd helyezkedik el, a délről számított harmadik tengelyben konzolos erkély nyílik. A nyílások félkörívesek, ión háromnegyed oszlopok állnak a száraik mentén, fogazatos háromszögű aedicula zárja le őket. Ez nem vonatkozik az északi tengelyre, itt egy keret nélküli, egyenes záródású ablak nyílik és ugyanez ismétlődik a legfelsőbb szintig. A második emelettől egy keskeny övpárkány választja el az alsóbb szintet, a vízszintes záródású ablakok felett félköríves a szemöldökpárkány. A harmadik emeleten is egyenes záródásúak a nyílások, párkányukkal egy vonalban fut az övpárkány, háromszögű aedicula díszíti őket. A negyedik emelet ablaki is ilyen kialakításúak, de szemöldökpárkányuk egyenes lezárású. Felettük fogazatos párkány fut, az ötödik emelet vízszintes lezárású ablakai mellett egy-egy ión oszlop támasztja meg a fogazatos koronázópárkányt. Az északi első tengelyben palalapok borítják a nyílás környékét. Az előteret pilaszterek és félköríves, stukkós ívközű fülkék tagolják. Északra nyílik belőle a hosszan elnyúló lépcsőház. Az udvaron belülről is vezetnek fel lépcsők az első emeletre. A belső homlokzatok nyílásai egyenes záródásúak, a harmadik emeleten aediculásak.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez. Budapesti Városszépítő Egylet, Budapest, 1985.
  2. Az építő ipar. Műszaki hetilap. Az Építőmesteri Képzettség Megvizsgálására Szervezett Bizottság, valamint a Budapesti Építőmesterek, Kőműves-, Kőfaragó- és Ácsmesterek Ipartestületének hivatalos lapja. Budapest 1887-1913.
  3. Az építő ipar. Műszaki hetilap. Az Építőmesteri Képzettség Megvizsgálására Szervezett Bizottság, valamint a Budapesti Építőmesterek, Kőműves-, Kőfaragó- és Ácsmesterek Ipartestületének hivatalos lapja. Budapest 1887-1913.
  4. HU BFL XV.17.d.329 Építési ügyosztályok tervtára (1873-2006)
  5. Déry Attila: Józsefváros: VIII. kerület. Terc Kiadó, Budapest, 2007.

  Házak a közelben