This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  József körút 87. és Üllői út 36. szám alatt építtetett Rumbach Amália háromemeletes sarokházat Petschacher Gusztáv építésszel 1889-től. A bérház eklektikus stílusban épült, melyen az építészre jellemző eredetien megfogalmazott reneszánsz elemek dominanciája figyelhető meg. Ami a homlokzati terveket illeti1, a József körúti oldal megegyezik a ma is látható homlokzattal, viszont az Üllői úti oldalon vannak eltérések a tervtől. A középrészen található barokkos megjelenésű kapu ma egyszerűbb formát ölt, mely fölött a tetőn pavilon látható.

  Az épület József körúti homlokzata öttengelyes, a sarokrész három, az Üllői út felőli homlokzat pedig kilenc. A földszinten és az első emeleten rusztikus, vakolt kváderezés látható. Az első emeleti ablakok itt nélkülözik a díszítőelemeket. Szimpla és ikerablakok váltakoznak végig minden szinten. A második emeleten a díszesebb, szemöldökpárkánnyal ellátott ablakok közt az építész egyik védjegyévé váló kagylódíszes fülkék a római reneszánsz díszítőelemeit idézik. Az ikerablakok fölött női maszkos kartus-díszeket látunk. A harmadik emelet ablakkeretei megegyeznek a második emeletivel, de kartus nélküliek, viszont girlandok díszítik a fehérre meszelt falfelületeket az ablakok között. A sarokrész legmeghatározóbb eleme a második emeleti báboskorlátos erkély, melynek párja az Üllői úti oldalon a kapu fölött helyezkedik el. E fölött pedig a már említett tetőpavilont látjuk.

  A sajátos alaprajzú sarokház, mely alkalmazkodóan illeszkedik úgy a határoló utakhoz, mint a szomszédos bérházhoz, két udvarral is rendelkezik. A József körútra néző lakások előszobából, kamrából, konyhából, mellékhelyiségből, fürdőszobából, cselédszobából és három szobából állnak. A legnagyobb a sarokrészben található lakások mérete. Itt a funkcionális helyiségeken kívül öt lakószoba található, plusz egy erkély a második emeleten. Az Üllői útra néző három-három lakáshoz az előszobán, konyhán, mellékhelyiségen, kamrán, fürdőszobán, cselédszobán kívül három szoba tartozik. Az épülettömb bal oldalán elhelyezett lépcsőház közelében mosókonyha van minden emeleten.

   

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby