1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  József körút 87. és Üllői út 36. szám alatt építtetett Rumbach Amália háromemeletes sarokházat Petschacher Gusztáv építésszel 1889-től. A bérház eklektikus stílusban épült, melyen az építészre jellemző eredetien megfogalmazott reneszánsz elemek dominanciája figyelhető meg. Ami a homlokzati terveket illeti1, a József körúti oldal megegyezik a ma is látható homlokzattal, viszont az Üllői úti oldalon vannak eltérések a tervtől. A középrészen található barokkos megjelenésű kapu ma egyszerűbb formát ölt, mely fölött a tetőn pavilon látható.

  Az épület József körúti homlokzata öttengelyes, a sarokrész három, az Üllői út felőli homlokzat pedig kilenc. A földszinten és az első emeleten rusztikus, vakolt kváderezés látható. Az első emeleti ablakok itt nélkülözik a díszítőelemeket. Szimpla és ikerablakok váltakoznak végig minden szinten. A második emeleten a díszesebb, szemöldökpárkánnyal ellátott ablakok közt az építész egyik védjegyévé váló kagylódíszes fülkék a római reneszánsz díszítőelemeit idézik. Az ikerablakok fölött női maszkos kartus-díszeket látunk. A harmadik emelet ablakkeretei megegyeznek a második emeletivel, de kartus nélküliek, viszont girlandok díszítik a fehérre meszelt falfelületeket az ablakok között. A sarokrész legmeghatározóbb eleme a második emeleti báboskorlátos erkély, melynek párja az Üllői úti oldalon a kapu fölött helyezkedik el. E fölött pedig a már említett tetőpavilont látjuk.

  A sajátos alaprajzú sarokház, mely alkalmazkodóan illeszkedik úgy a határoló utakhoz, mint a szomszédos bérházhoz, két udvarral is rendelkezik. A József körútra néző lakások előszobából, kamrából, konyhából, mellékhelyiségből, fürdőszobából, cselédszobából és három szobából állnak. A legnagyobb a sarokrészben található lakások mérete. Itt a funkcionális helyiségeken kívül öt lakószoba található, plusz egy erkély a második emeleten. Az Üllői útra néző három-három lakáshoz az előszobán, konyhán, mellékhelyiségen, kamrán, fürdőszobán, cselédszobán kívül három szoba tartozik. Az épülettömb bal oldalán elhelyezett lépcsőház közelében mosókonyha van minden emeleten.

   

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben