Programs of the house

Kapisztrán tér 1. [Budavári Önkormányzat]

Kapisztran_ter_1 Kapisztran_ter_1 Kapisztran_ter_1 Kapisztran_ter_1 +11
 • Function:

  intézmény
 • Opening hours:

  Csak a programok ideje alatt látogatható
 • Researched:

  2022
 • Parcel Number:

  6635
 • Photo:

  Nyári Melinda
 • Photo:

  Polinszky Tibor
 • Research:

  Nyári Melinda
 • Volunteers:

  Budavári Önkormányzat

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A belső udvaros, kétemeletes, klasszicista épületet Kimnach Lajos építőmester építette saját magának 1835-ben az addig üres, erődítési területen lévő telken. Az épületet az örökösök 1855-ben eladták a Kincstárnak. 1876-ban Ámon József tervei alapján átalakították és kibővítették az államigazgatás és a hadsereg nyomtatványait, illetve értékcikkeket előállító Magyar Királyi Állami Nyomda számára, amely 117 évig, 1993-ig működött itt.

Az épületegyüttest a nyomda kiköltözése után a Budavári Önkormányzat vásárolta meg városháza céljából. Az átalakítás, illetve helyreállítás az Országos Műemléki Hivatal előírásai szerint történt. Az ipari célú toldalékokat visszabontották, az udvart üvegtetővel fedték be. A földszinti részeken helyreállították az eredeti festéseket, s az épületet műalkotásokkal díszítették.

Kapualjában a pestisjárvány borzalmait ábrázoló féldombormű, a Szentháromság-emlékmű egyik eredeti darabja látható. Az aula négy, erényeket ábrázoló neoklasszicista szobra Bauer Mihály és Uhrl Ferenc alkotásai, melyek a régi pesti Városházát díszítették egykor. Az aula két oldalfalán egy-egy nagy méretű képet helyeztek el: Iványi Grünwald Béla (1867–1940) Budavár alapítójának állít emléket a „IV. Béla hazatér” című alkotásával, Vágó Pál (1853–1928) pedig az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg „Budavár bevétele 1849. május 21.” című képével.

Events of the house