This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  1930 elején vetődött fel a Magyar Mérnök- és Építészegylet tagjaiban azaz ötlet, hogy a Werkbund-lakótelep mintájára hasonló építészeti kiállítást hoznak létre. Az ötletet olyan neves építészek kezdeményezték, mint Kozma Lajos, Kaffka Péter és Vágó László, akik maguk terveztek épületeket az utcába.

  Az építkezés céljára a Pasaréti út végén lévő területet választották ki, amit felosztottak kisebb telkekre, és az volt a kikötés, hogy a limitált területekre kertes családi házakat építsenek. Talán nem is kell mondani: a feladatot bravúrral oldották meg. Az utcában lévő tizenhat családi ház és három ikerház tervezésében számos építész vett részt, de a kivitelező ugyanaz volt: Fejér és Dános. Annak ellenére, hogy a tervező építészeket nem ugyanahhoz  az építészeti irányzathoz soroljuk, mégis rendkívül egységes az utca arculata. A tervezők között ugyanúgy találunk elismert építészeket és kezdőket, de még olimpiai bajnokot is. Az Ördög-árok mentén található Napraforgó utcai mintatelep az 1930-as évek modern építészetének legkiválóbb példája, amely bizonyítja, hogy kis telken is lehet minden igényt kielégítő családi házakat építeni.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Happened earlier

   • 2019 April 5
    Friday
     
   • 28:00
     
   • 16:00 - 07:15
     
    Kulturális
    Archív rövidfilm az utcáról

  Houses nearby